Maros Palesch Iné športy

LAMY JET TEAM pokoril Gersekarát aj Prahu

Opäť sa potvrdilo, že Slovensko má vynikajúcich reprezentantov aj v takomto atypickom druhu športu akým sú vodné skútre. Jazdci z LAMY JET teamu potvrdzujú, že aj keď nemajú doma ideálne podmienky na tréningy, takmer na každom zahraničnom preteku al

Prvý septembrový víkend sa uskutočnilo v Prahe finále Európskeho pohára AAC na vodných skútroch. Slovenský pretekár Mário Lamy z LAMY JET teamu patril medzi hlavných adeptov na titul. V priebežnom poradí stál na druhej priečke hneď za svojím veľkým rivalom a kamarátom z Maďarska. Ak by Mário chcel získať titul, musel by vyhrať preteky a jeho maďarský súper skončiť aspoň o tri priečky za ním.

Prvý krát za 5 rokov vydržalo slnečné počasie celý víkend. Počas minulých rokoch vládlo upršané počasie. Organizátori postavili pre jazdcov veľmi náročnú a technickú trať. Piatkové tréningy to aj potvrdili, pretože jazdci na silných skútroch mali problém udržať silné stroje na úzkej trati.

V sobotu ráno sa všetci jazdci zišli na rannej rozprave aby sa oboznámili s pravidlami. Po rozprave boli ešte tréningy a každý ešte dolaďoval svoje skútre aby podali čo najlepší výkon. Na obed sa na štart ako prví postavili juniori na stojkách. Hneď po nich sa na štartovnú líniu zoradili sedačky sériové – Runabout STOCK. Po štarte sa na prvé miesto dostal Kasza Gyorgy a Mário Lamy bol na druhom mieste. Počas preteku na úzkej trati spravil Kasza niekoľko chýb ale vždy sa mu podarilo udržať si svoje popredné miesto. Po 15 minútovom preteku skončil Mário na druhej priečke s pocitom, že v druhej rozjazde musí vyhrať aby mohol pomýšľať na titul. Nasledovali ďalšie kategórie stojok. Počas prestávky načerpávali jazdci nové sily na veľmi náročnú kráľovskú rozjazdu GP. Na záver sobotňajšieho popoludnia sa na štarte zoradili tie najsilnejšie vodné skútre, ktoré sa preháňali pražskou Vltavou. Máriovi sa vydaril štart a pre svoje víťazstvo si išiel metódou štart-cieľ. Jeho najväčší súper o titul dojazdil na tretej priečke, čo mu vyčarilo veľké vrásky na tvári. Po tomto výsledku vedel, že rozdiel medzi ním a Máriom je už len 7 bodov, čo je rozdiel jedného miesta. Sobota večer patrila prípravám a drobným opravám.

V nedeľu začala stúpať nervozita, pretože išlo o veľa. V nedeľu sa Kasza Máriovi priznal, že takmer celú noc nespal od nervozity. Predpoludním sa na druhú rozjazdu postavili ako druhí v poradí jazdci v kategórii Runabout STOCK a hneď na prvej bójke sa stretli 4 jazdci. Po menšej kolízii sa Mário prepadol na štvrtú priečku. Ale nevzdal to a počas preteku dosť riskantnou jazdou na hrane sa dostal na druhé miesto ale už nemal čas dobehnúť svojho protivníka. Nakoniec sa musel zmieriť s druhým miesto v pražskom preteku a následne druhým aj keď veľmi výborným miestom v Európskom pohári AAC.

Ale najväčšia bitka o titul, kde rozhodovalo len 7 bodov bola v kategórii GP. Na štarte sa zoradili pretekári z rôznych krajín. Mário štartoval úplne z pravej strany a jeho súper úplne z ľavej strany. Po štarte Mária vytlačil nemecký pretekár, a aby sa nezrazili musel spraviť veľký oblúk okolo bójky čo ho stálo miesto. Po veľmi náročnom preteku, kde si jazdci menili neustále pozície dojazdil Mário za svojím súperom a musel skloniť hlavu a zablahoželať svojmu kamarátovi k zisku majstrovského titulu. Mário nakoniec obsadil aj v tejto kráľovskej kategórii druhé miesto, z ktorého má aj tak veľkú radosť.

Na záver dňa patril slávnostnej ceremónii. Najprv sa odovzdali ceny najlepším pretekárom za finálové kolo a potom bolo celkové vyhlásenie Európskeho pohára AAC. Mário obsadil v pražskom preteku druhé miesto v kategórii STOCK aj v kategórii GP. V celkovom poradí mu tak patrí druhé miesto v kategórii STOCK aj v GP.

„Prahy sa vždy obávam, lebo počas minulých rokoch to bol pre mňa najťažší pretek. Trať je tu vždy veľmi úzka a technická. Z výsledkov som spokojný, aj keď to mohlo byť lepšie. Tento rok som mal počas celej sezóny dosť technických problémov so skútrami. V sériovej triede jazdím na 3 ročnom skútri, ktorý už nemá postačujúci výkon. Môj súper má úplne nový skúter, v ktorom má o 50 koní viac a to je aj vidieť na trati. Dúfam, že v budúcej sezóne si obstarám nový sériový skúter, ktorý mu bude plne konkurovať. A v kategórii GP to bolo veľmi tesné až do posledného preteku. Kebyže ma počas sezóny neprenasledujú také veľké technické problémy ako je napríklad výmena motora, kompresora, intercoolera a rôznych ďalších, tak ten titul by som získal. Ale čaká nás dlhá zima a ešte náročnejšia príprava na ďalšiu sezónu. Chcel by som sa poďakovať všetkým mojim sponzorom, ktorí boli ochotní ma podporovať počas tejto veľmi dlhej a náročnej sezóny a hlavne mojim rodičom a sestre, ktorí ma podporujú na každom preteku. Ďakujem ešte raz všetkým.“ Zhodnotil svoj výsledok reprezentant Mário Lamy.

„Som spokojný s Máriovým výsledkom. Bojoval do poslednej bójky. Škoda, že sme mali počas sezóny problémy, určite ten výsledok by bol iný. Urobíme všetko pre to, aby počas zimnej prípravy sme prichystali skútre čo najlepšie na nasledujúcu sezónu.“ Vyjadril sa bývalý reprezentant a šéf klubu Ivan Lamy.

European championship AAC -PRAGUE

LAMY JET team

2. place Runabout STOCK 2. place Runabout GP

Complete results AAC

2. place Runabout STOCK 2. place Runabout GP

Posledný augustový týždeň sa uskutočnilo aj finálové kolo Majstrovstiev Maďarska v Gersekaráte. Nechýbali na ňom ani slovenskí reprezentanti z LAMY JET teamu. Najmladšia slovenská nádej Sandra Lamyová nastúpila na svoj posledný pretek v tejto sezóne a medzi mužmi si v Gersekaráte vybojovala štvrté miesto, čo jej stačilo aby v svojej prvej sezóne obsadila druhú priečku v celkovom hodnotení v kategórii Runabout NOVICE. Mário Lamy si v sobotňajších vytrvalostných pretekoch vybojoval v kategórii FORMULA 2 – sériové vodné skútre vynikajúce druhé miesto za maďarským reprezentantom a v kategórii FORMULA 1 – upravené vodné skútre, druhé miesto. V tejto kráľovskej kategórii FORMULA 1 sa stal po sčítaní bodov Majstrom Maďarskej republiky pre rok 2011. Nedeľné rozjazdy v kategórii FORMULA 2 Mário vyhral. Celkovo si tak v tejto kategórii vybojoval druhé miesto.

„Majstrovstvá Maďarska jazdím už odmalička. Preto sem veľmi rád chodím, sú tu vynikajúci ľudia a výborná organizácia. Tento rok som sa stal Majstrom v kráľovskej triede GP. Z toho mám veľkú radosť, pretože som mal so skútrom veľa technických porúch a ešte stále sa len učím jazdiť na ňom. Veľmi sa teším aj zo Sandriného úspechu, pretože bojovala celú sezónu a nakoniec obsadila druhé miesto medzi mužmi. Dúfam, že aj budúcu sezónu sa nám bude takto dariť. Ďakujem ešte raz mojim rodičom za veľkú podporu a hlavne našim sponzorom.“ zhodnotil svoj výkon Mário.

„Bola to moja prvá sezóna. Jazdila som medzi mužmi. Našťastie mám dobrého učiteľa, môjho brata Mária. Teším sa z vynikajúceho výsledku, že som medzi dospelými mužmi obsadila celkovo druhé miesto. Myslím si, že je to vynikajúci výsledok pre Slovensko, pretože som obhájila aj majstrovský titul zo slalomu. Ďakujem všetkým čo mi pomohli k tomuto výkonu a teším sa na ďalšiu sezónu.“ zhodnotila svoj výkon mladá reprezentantka Sandra Lamyová.

Zdroj + foto: LAMY JET Team, Mário Lamy

Lamy team v hu a cz
26
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM