Adriana Banásová Správy

Lamačské oko - nová hliadka nad dodržiavaním poriadku. Spustená bude od leta

Nad poriadkom a bezpečnosťou v Lamači by malo od leta bdieť tzv. Lamačské oko. Samospráva chce zriadiť skupinu obyvateľov Lamača, ktorí budú na území mestskej časti monitorovať dodržiavanie všeobecne záväzných nariadení.

Ilustračný obrázok k článku Lamačské oko - nová hliadka nad dodržiavaním poriadku. Spustená bude od leta
Zdroj: TASR

Mestská časť si od „Lamačského oka“ sľubuje efektívnejšie predchádzanie, ale aj postihovanie priestupkov, ktoré sa týkajú poriadku a čistoty na verejných priestranstvách, či prejavov neprispôsobivého správania. V mestskej časti síce pôsobia počas dňa dvaja okrskári mestskej polície, podľa samosprávy to však nestačí. Pomáhať by im preto mali ľudia, ktorí budú zamestnaní lamačským úradom.

„Predpokladáme, že pôjde o štyroch ľudí,“ uviedla prednostka Lamača Michaela Kövári Mrázová. Na činnosť budúcich pracovníkov miestneho úradu už zastupiteľstvo Lamača vyčlenilo z rozpočtu na rok 2015 sumu 7000 eur. Mestská časť chce však požiadať aj o dotáciu v rámci štátneho programu na prevenciu kriminality.

Podľa poslanca miestneho zastupiteľstva a predsedu komisie bezpečnosti a životného prostredia lamačského zastupiteľstva Pavla Čecha nemá ísť o žiadnu bezpečnostnú zložku, žiadny nástroj represie. „Chceme, aby ľudia, ktorí budú vykonávať túto činnosť, pôsobili najmä výchovne a preventívne,“ uviedol Čech.

Za zaujímavý a perspektívny považuje tento projekt aj riaditeľ odboru prevencie Ministerstva vnútra (MV) SR Jozef Halcin. „Dôležité je, že jeho súčasťou budú ľudia, ktorí bývajú v danej lokalite, majú k nej vzťah, preto je veľký predpoklad, že budú mať naozaj záujem zlepšiť situáciu ohľadom poriadku i bezpečnosti,“ povedal Halcin.

Mestskej časti odporúča hľadať do skupiny, ktorá bude tvoriť Lamačské oko, ľudí bezúhonných, s prirodzenou autoritou, ktorých slovo má váhu, a tiež aj ľudí, ktorí majú na vykonávanie takejto práce určité fyzické predpoklady.* „Predsa len, môžu riešiť napríklad opitých mladých ľudí, ktorí sa vracajú z diskotéky, alebo sprejerov, ktorí poškodzujú verejný majetok,“* uviedol príklady Halcin. „Verím, že projekt bude v Lamači úspešný a bude inšpirovať aj ďalšie samosprávy,“ do­dal.

Monitoringom dodržiavania poriadku sa v niektorých bratislavských mestských častiach venujú inšpektori verejného poriadku. Je tak napríklad v Starom Meste, Petržalke i Novom Meste. Ich úlohou je nielen kontrolovať, ale aj upozorňovať na prípadné nedostatky a ukladať porušiteľom termíny na ich odstránenie. V prípade ich nesplnenia kontaktujú príslušné odbory miestneho úradu, príp. mestskú políciu. Inšpektori verejného poriadku v Starom Meste, ktorí v mestskej časti pôsobia už od roku 1992, majú aj právomoc udeľovať pokuty.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM