Ľuba Lesná Samospráva

Lamač žije históriou: Ožili tam momenty prusko-rakúskej bitky

Na území medzi Lamačom a Záhorskou Bystricou v sobotu ožila historická udalosť Prusko-rakúskej vojny z roku 1866. Členovia občianskeho združenia (OZ) BS-13/Stoh v spolupráci s bratislavskou mestskou časťou Lamač uskutočnili rekonštrukciu bitky pri Lamači.

Ilustračný obrázok k článku Lamač žije históriou:  Ožili tam momenty prusko-rakúskej bitky
Zdroj: TASR

Bitka bola dôležitá, pretože ukončila vojnu medzi dvoma mocnosťami 19. storočia.

Tomáš Achs z občianskeho združenia BS-13/Stoh uviedol, že ich cieľom bolo priblížiť pozadie i samotný priebeh tejto bitky, ktorá sa odohrala na území dnešných mestských častí Lamač, Záhorská Bystrica, Devínska Nová Ves i Dúbravka.

Nadšenci aj zo susedného Česka

Dvojdňové podujatie sa začalo už v sobotu (11.10) predpoludním predpoludním pochodom vojakov v dobových uniformách ulicami Lamača. Popoludní sa uskutočnila rekonštrukcia bitky na lúke pri bratislavskom krematóriu. Momenty spred 148 rokov priblížili nadšenci z klubov vojenskej histórie z Brna, Klimkovíc, Náchoda, Hradca Králové, Josefova a Liberca. V komentovaných ukážkach vysvetlili úlohy i činnosť historických vojenských jednotiek – pruskej, saskej i rakúskej pechoty, rakúskeho delostrelectva či pruskej jazdy.

„Návštevníci videli aj to, ako vyzeral dobový vojenský tábor a pripravili sme aj večernú scénu boja,“ dodal Achs.

Generálka na okrúhle výročie Starosta bratislavského Lamača Peter Šramko uviedol, že dnešné podujatie je akousi prípravou na akciu, ktorá o dva roky pripomenie okrúhle 150. výročie bitky pri Lamači. „Chceme si niektoré veci aj odskúšať, vychytať prípadné muchy, aby sme o dva roky urobili naozaj dôstojné kultúrne podujatie,“ povedal Šramko.

Z histórie

Bitka pri Lamači sa odohrala 22. júla 1866. Útok Prusov na rakúske vojská, ktoré pred Bratislavou vytvorili obranný val, sa začal v ranných hodinách silnou delostreleckou paľbou na Dúbravku a Lamač. Medzitým sa ďalšie oddiely pokúsili o obchvat rakúskych obranných línií cez Kamzík. Pred rozhodujúcim útokom Prusov zachránil Bratislavu začiatok prímeria uzavretého v Mikulove.

Podujatie sa ukončí dnes (12.10) pietnym aktom pri Pomníku prusko-rakúskej vojny v Lamači.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM