Rôzne

Ľadové víno je pýchou každého vinára. Vyrobiť ho však nie je vôbec jednoduché

Vedeli ste, že pokus vyrobiť ľadové víno je vždy lotéria? Hrozno sa smie oberať až pri vonkajšej teplote nižšiej ako -7 °C.

Ilustračný obrázok k článku Ľadové víno je pýchou každého vinára. Vyrobiť ho však nie je vôbec jednoduché
Zdroj: TASR

Ak nepatríte do skupiny odborníkov, ale aj tak si radi z času na čas dáte pohár kvalitného nápoja kráľov, možno vás zaujme, v čom tkvie tajomstvo ospevovaného ľadového vína.

Vzácne ľadové víno

Ľadové víno sa vyrába z hrozna, ktoré sa predtým nechalo „ošľahnúť“ mrazom. Pokus vyrobiť ho je však vždy lotéria. Strapce hrozna na takéto vínko sa oberajú, až keď vonkajšia teplota klesne pod –7 °C.

Vinári sa pri výrobe ľadového moku musia popasovať s viacerými rizikami. Je totiž možné, že potrebný mráz nepríde, alebo sa dostaví neskoro. Tiež sa môže stať, že škodcovia zničia úrodu hrozna skôr, ako sa stihne obrať alebo hrozno podľahne rôznym plesniam a chorobám. Objem hrozna, ktorý zostane výrobcovi na výrobu ľadového vína, je teda mnohonásobne menší ako pri klasickom víne.

Princíp výroby ľadového vína tkvie v dodržaní teploty pri zbere a lisovaní hrozna. Teplota nesmie byť od zberu po čas lisovania vyššia ako – 7 °C. Hrozno nemôže počas lisovania v nijakom prípade rozmrznúť. Počas celého výrobného procesu sa tak šťava z hrozna neroztopí. V priebehu lisovania zmrznutých bobúľ zostáva voda vo forme ľadu vo vnútri lisu, zatiaľ čo von vyteká hustý a veľmi sladký koncentrovaný mušt. Minimálna hranica cukornatosti ľadového vína je 27 stupňov.

Na výrobu ľadového vína sa používajú najmä odrody Frankovka modrá, Rizling rýnsky, Tramín červený, Rizling vlašský a Veltlínske zelené.

Všetky ľadové vína sú sladké, majú výraznú arómu a nižší obsah alkoholu (8 až 9 %). Plnia sa do malých fliaš (obvykle 0,2 l alebo 0,375 l). Zložitý a náročný proces technológie výroby tohto vínka a jeho vysoká kvalita sa, samozrejme, odrazia aj v cene.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM