KAW Rôzne

Ladislav Chudík miloval Petržalku. Poznáte jeho obľúbené miesta?

Herec, pedagóg a vynikajúci človek sa vo voľných chvíľach prechádzal po lúkach v blízkosti Malého Draždiaka. Mal rád tunajšiu prírodu aj Petržalčanov.

Ilustračný obrázok k článku Ladislav Chudík miloval Petržalku. Poznáte jeho obľúbené miesta?
Zdroj: Dnes24/TASR

Herec Ladislav Chudík nikdy netajil svoju lásku k miestu, kde prežil veľkú časť života – k Petržalke.

Často ste ho spolu s manželkou Alenou mohli stretnúť na prechádzkach v blízkosti Starhradskej ulice a Malého Draždiaka. Tieto miesta boli maestrovou oázou pokoja. Tu čerpal silu na svoje brilantné herecké výkony, tu oddychoval aj v posledných rokoch svojho života.

Bohužiaľ, pred rokom herecký svet aj svoju obľúbenú Petržalku navždy opustil.

Zaspomínať si na neho môžete v blízkosti Malého Draždiaka. Kúsok od hercovho domu na Starhradskej ulici vznikla Lúka vďaky, na ktorej rasti pamätný dub. V roku 2009 ho Ladislav Chudík zasadil vlastnými rukami. Nedávno k nemu pribudla aj kovová zmenšenina mosta z jeho rodného Hronca.

Gesto vďaky

Pani Chudíková sa týmto gestom rozhodla urobiť pamätné miesto dôstojnejším. Tabuľku s menom, ktorú tam osadili pred rokmi, totiž zničili vandali.

V deň prvého výročia jeho smrti tak spolu s občianskym združením Za zeleň Petržalky slávnostne odhalili novú spomienkovú tabuľu.

Kovová zmenšenina je replikou liatinového mosta z roku 1810, ktorý obci Hronec slúžil až do roku 1962. Váži okolo dvesto kilogramov.

Na Lúke vďaky ju nájdete spolu s pamätnými stromami venovanými ďalším slovenským osobnostiam – Eve Sirackej, Milke Vašáryovej, Danielovi Hevierovi, Marike Gombitovej, Milanovi Lasicovi a Antonovi Srholcovi.

Lúka v ohrození

Pamätná lúka mala pred pár rokmi zmiznúť z mapy Petržalky. „Je malým zázrakom, že tu nie je parkovisko,“ pripomenul pri slávnostnom akte Pavel Šesták z OZ Za zeleň Petržalky.

„Sme len malé občianske združenie, ktoré monitoruje svoje najbližšie okolie a v prípade potreby sa zaktivizuje. Každý Petržalčan by si mal všímať, čo sa deje pod našimi oknami, čo by sa dalo zlepšiť. A bez väčších investícií meniť veci k lepšiemu v prospech všetkých nás,“ povedal Šesták.

Lúku pri Malom Draždiaku sa, našťastie, podarilo zachrániť. Je oázou pokoja presne tak ako v čase, keď sa po nej prechádzal pán Chudík.

Čítajte aj: Petržalčania sa dočkali! Plaváreň je skolaudovaná

Ladislav Chudík
11
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM