Nina Táborská Rôzne

Kvety na začiatok školského roka? Tradícia, ktorá postupne vymiera

Pre všetkých školopovinných sa dnes začína opäť čas úloh a tvrdej práce. Pripravené na dnes neboli len školy, ale aj bratislavské kvetinárstva. Posunuté otváracie hodiny a otvorené predajne aj počas včerajšieho sviatku sa však veľmi nevyplatili. Kvety na začiatok roka sa už nenosia...

Ilustračný obrázok k článku Kvety na začiatok školského roka? Tradícia, ktorá postupne vymiera
Zdroj: TASR

Hoci mali niektoré kvetinárstva otvorené aj počas nedele, včerajšieho sviatku a dnes už od siedmej hodiny ráno, podľa slov kvetinárky z Anturie v centre Starého Mesta predavači dnes nepočítali s toľkými zákazníkmi ako na konci roka. Postupne sa totižto táto tradícia vytráca.

„Dnes sme tu mali nejakých troch až štyroch zákazníkov, rodičov, ktorí kupovali ruže pre učiteľky. S koncom školského roka sa to vôbec porovnať nedá,“ povedala kvetinárka. Podľa nej sa dnes ráno ani počas včerajšieho dňa návaly nekonali. „Ak už kupujú rodičia kvety na začiatok roka, ide skôr o rodičov prváčikov a škôlkarov. Rokmi to však viac a viac upadá,“ prezradila.

Najviac sa predávajú ruže v celofáne, jednoduché a bez ozdôb. „Kytičky sme ani neviazali, tie si možno ľudia kúpia skôr v reťazcoch popri ostatnom nákupe keď už majú takú ponuku. Najviac sa u nás na začiatok školského roka predávajú obyčajné ruže v celofáne, po jednom kuse. Je to klasika, ktorá nikdy nevyjde z módy a ktorou sa nedá nič pokaziť,“ vysvetlila kvetinárka.

Priniesť kvety na začiatok roka nie je povinnosť. Ide skôr o krok k zlepšeniu vzťahov medzi učiteľom a žiakom. Pre prváčikov aj takéto gesto môže pomôcť prekonať prvotný stres z nového prostredia. Nemali by sme tiež zabúdať, že stresy v prvý školský deň nemajú len žiaci, ale aj pedagógovia a možno práve kvet či drobná pozornosť prispeje k pohode a prvotnému prelomeniu ľadov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM