Adriana Banásová Rôzne

Kúpalisko Mičurín zostáva zatiaľ pre verejnosť zatvorené, hľadajú sa peniaze

Kúpalisko Mičurín pri Iuvente stále neotvorilo svoje brány pre verejnosť. Ministerstvo školstva potvrdilo, že prebiehajú rokovania s mestskou časťou Bratislava - Staré Mesto o prevádzke kúpaliska.

Ilustračný obrázok k článku Kúpalisko Mičurín zostáva zatiaľ pre verejnosť zatvorené, hľadajú sa peniaze
Zdroj: Dnes24.sk

„Organizácia IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže v súčasnosti rokuje s predstaviteľmi mestskej časti (MČ) Bratislava – Staré Mesto o možnostiach spolupráce pri otvorení kúpaliska v areáli na Búdkovej ulici,“ uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Podľa jej slov sa v súčasnosti hľadajú riešenia a najmä finančné prostriedky na nevyhnutné technické opravy a zásahy a prevádzku kúpaliska.

Potenciálni nájomníci stiahli svoje ponuky

Ministerstvo pôvodne zamýšľalo, že by kúpalisko pre verejnosť otvorilo už v polovici júna. Vyhlásilo aj výzvu na krátkodobý prenájom, do ktorého sa prihlásili štyria uchádzači. Niektorí však nesplnili podmienky alebo stiahli svoje ponuky. Iuventa tak začala hľadať iné riešenia spolu so Starým Mestom.

Mestská časť potvrdila, že v polovici júla zaslali ministerstvu list s informáciou o uznesení miestneho zastupiteľstva, v ktorom sa píše, že jediným účelným využitím areálu je, aby slúžil svojmu pôvodnému určeniu a mohol byť využívaný deťmi a mládežou.

„Zároveň starosta MČ Staré Mesto ubezpečil pána ministra, že MČ Staré Mesto bude Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR plne k dispozícii pre spoluprácu pri plnení predmetného zámeru,“ dodala Nora Remiarová z komunikačného oddelenia mestskej časti.

Snahy o zachovanie Iuventy pod Slavínom

Otázka prenájmu kúpaliska súvisí so zámerom vysťahovať Iuventu z areálu na Búdkovej ulici, na čo upozornil ešte v máji ako prvý Denník N. Informoval o tom, že k tomuto kroku štát pristupuje v čase, keď sa k susedným pozemkom v areáli na Búdkovej ulici dostal bývalý developér z Penty Juraj Šaštinský.

Prečítajte si tiež: Kúpalisko Mičurín pri Iuvente zostane zatiaľ zatvorené

Minister školstva Juraj Draxler následne reagoval, že budova a areál Iuventy sa predávať nebude a rezort školstva to ani nikdy neplánoval. Podľa jeho slov sťahujú len zamestnancov do inej budovy Iuventy v bratislavskej Karlovej Vsi, pretože potrebujú, aby úradníci tejto príspevkovej organizácie ministerstva pracovali pohromade.

Za zachovanie budovy a areálu Iuventy pod bratislavským Slavínom bojujú aj niektorí občianski aktivisti. Občianske združenie Hrad-Slavín napríklad vyzvalo ministra školstva, aby odovzdal areál Mičurína s hlavnou budovou a bazénom do správy mestskej časti Staré Mesto.

Zároveň chce, aby zabezpečil odovzdanie letného kúpaliska do správy občianskeho združenia Mičurín a aby jeho rezort verejne podporil vyhlásenie areálu s budovami za národnú kultúrnu pamiatku.

Prečítajte si tiež: Po 15 rokoch opäť ožil areál Iuventy. Čo ale bude s kúpaliskom Mičurín?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM