Tomáš Stupavský Rôzne

Kúpalisko Mičurín pri Iuvente zostane zatiaľ zatvorené

Kúpalisko Mičurín pri Iuvente neotvorí svoje brány v polovici júna, ako to zamýšľalo ministerstvo školstva. Do výzvy na krátkodobý prenájom kúpaliska sa síce prihlásili štyria uchádzači, no buď nesplnili podmienky, alebo svoju ponuku stiahli.

Ilustračný obrázok k článku Kúpalisko Mičurín pri Iuvente zostane zatiaľ zatvorené
Zdroj: TASR

Vyplýva to z informácie o rokovaní výberovej komisie, ktoré je zverejnené na webovej stránke Iuventy.

„Aj napriek tomuto faktu Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže v spolupráci so zástupcami mestskej časti Bratislava – Staré Mesto a hlavného mesta SR Bratislavy a ďalšími subjektmi hľadajú iné spôsoby sprevádzkovania letného kúpaliska,“ uvádza sa vo vyhlásení. Iuventa dodáva, že v spolupráci s rezortom školstva pripravuje plán sprístupnenia areálu počas letných mesiacov júl a august na kultúrne a spoločenské aktivity pre rodiny s deťmi a mládež.

Rezort školstva areál predávať nechce

Občianski aktivisti v minulosti upozorňovali, že podmienky výzvy na prenájom kúpaliska sú nastavené nereálne. Záujemca by musel napríklad zaplatiť trhové nájomné za pozemok o rozlohe 1516 štvorcových metrov (m2) vo výške 2,02 eura/m2 za mesiac. Taktiež mesačne platiť za murovanú šatňu 186,47 eura. Za samotný plavecký bazén by nájomca platil mesačne 106,67 eura.

Otázka prenájmu kúpaliska súvisí so zámerom vysťahovať Iuventu z areálu na Búdkovej ulici, na čo upozornil ešte v máji ako prvý Denník N. Informoval o tom, že k tomuto kroku štát pristupuje v čase, keď sa k susedným pozemkom v areáli na Búdkovej ulici dostal bývalý developér z Penty Juraj Šaštinský.

Minister školstva Juraj Draxler následne reagoval, že budova a areál Iuventy sa predávať nebude a rezort školstva to ani nikdy neplánoval. Podľa jeho slov sťahujú len zamestnancov do inej budovy Iuventy v bratislavskej Karlovej Vsi, pretože potrebujú, aby úradníci tejto príspevkovej organizácie ministerstva pracovali pohromade.

Za zachovanie budovy a areálu Iuventy pod bratislavským Slavínom bojujú aj niektorí občianski aktivisti. Občianske združenie Hrad-Slavín napríklad vyzvalo ministra školstva, aby odovzdal areál Mičurína s hlavnou budovou a bazénom do správy mestskej časti Staré Mesto.

Zároveň chce, aby zabezpečil odovzdanie letného kúpaliska do správy občianskeho združenia Mičurín a aby jeho rezort verejne podporil vyhlásenie areálu s budovami za národnú kultúrnu pamiatku.

Prečítajte si tiež: Oddnes sú otvorené tri bratislavské kúpaliská. Vo vode sa už osviežite, ale v stánku s občerstvením ešte nie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM