Michaela Katonová Rôzne

Kultúru národa spoznáš podľa toaliet. V Horskom parku nie je ani jedna

Mestský park, v ktorom sa denne striedajú športovci, mamičky s deťmi aj psíčkari, je takmer nedotknutým prostredím, prakticky v strede mesta. Verejný priestor však nemá žiadne toalety.

Ilustračný obrázok k článku Kultúru národa spoznáš podľa toaliet. V Horskom parku nie je ani jedna
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa odhadov Horský park ročne navštívi viac ako 140-tisíc ľudí. Objavuje sa v ňom čoraz viac turistov, keďže má takmer 150 rokov a pôvodná fauna a flóra zostala zachovaná. Márne by ste však hľadali WC.

Kontajnerové toalety

„Dnešné technické možnosti umožňujú na takéto priestory umiestniť kontajnerové, vandalizmu vzdorné a kultivované WC,“ uvádzajú autori návrhu Kamil Prochádzka a Tibor Horsicza.

Nadácia Horský park sa usiluje o to, aby práve takéto toalety boli umiestnené hneď na niekoľkých miestach. Dalo by sa tak predísť tomu, aby sa znečisťovala príroda a obťažovali okolité prevádzky.

Riešením by boli kontajnerové toalety. „Vyrábajú sa aj na Slovensku a ich povrchová úprava sa môže prispôsobiť prostrediu v ktorom sa nachádzajú,“ konštatujú Prochádzka s Horsiczom. To by zabezpečilo aj estetické splynutie s prostredím.

Návštevníkom sa nápad páči

Túto alternatívu by privítali aj návštevníci. „Chodievam sem behať každý deň a neraz sa mi stalo, že som potreboval ísť na WC,“ hovorí pán Miloš. „Aspoň raz týždeň sa ideme prejsť s dcérou do Horského parku a vždy musím myslieť na to, že ju ani nemám kde prebaliť,“ sťažuje sa mama Aneta. „Oceňujem tento nápad, kultúra národa sa pozná podľa toaliet a v parku nie je ani jedna,“ uzatvára Andrej, ktorý trénuje rýchlochôdzu.

Horský park vznikol na západnom okraji mesta v roku 1868 zásluhou vtedajšieho primátora Henricha Justiho. Park sa nachádza v nadmorskej výške 185 až 260 metrov nad morom. Kostru lesných porastov tvorili duby, buky, borovice či jedlé gaštany. Na konci 19. storočia bolo vysadených veľa nových druhov stromov, medzi nimi aj lipy, platany a mnohé cudzokrajné ihličnany. Dnes k parku neodmysliteľne patrí aj historická horáreň, v ktorej je reštaurácia. Zrenovovala a pre verejnosť ju otvorila Nadácia Horský park.

Prečítajte si tiež: Najväčšia fontána v Bratislave chátra. Bude z nej niekedy opäť striekať voda?

Zdroj foto: Nadácia Horský park.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM