KAW Kultúra

Kultúrne leto spestrí slávnostne osvetlený hrad aj sedemsto holandských umelcov

Bratislavské kultúrne leto je každoročne veľkým magnetom pre obyvateľov a návštevníkov mesta. Od júna do septembra ponúkne v uliciach, na námestiach a v parkoch množstvo akcií.

Ilustračný obrázok k článku Kultúrne leto spestrí slávnostne osvetlený hrad aj sedemsto holandských umelcov
Zdroj: TASR

Bez pestrej ponuky kultúry si leto v Bratislave nemožno už ani predstaviť. Trojmesačný festival prináša do ulíc každoročne podujatia plné tanca, hudby a divadla.

Výnimočne s Európskou úniou

Tentoraz bude festival bližšie k ľuďom a ponesie sa aj v znamení prevzatia predsedníctva Rady Európy Slovenskou republikou. Keďže je odovzdávajúcou krajinou Holandsko, veľvyslanectvo tejto krajiny pripravilo výstavu Joana Miróa v galérii Danubiana.

Očarí aj zaujímavé osvietenie Bratislavského hradu pri tejto slávnostnej príležitosti. Holanďania pre Bratislavu pripravujú veľkolepú kvetinovú dekoráciu. Môžete si ju pozrieť od 29. júna.

Presne v deň prevzatia predsedníctva Rady EÚ našou krajinou dorazí do hlavného mesta vlak Europe Endless Express, ktorý privezie 750 umelcov z krajiny tulipánov. Z hlavnej stanice prejdú mestom až k Starej tržnici, kde sa roztočí dvojhodinový kultúrny program.

Program kultúrneho leta sa netradične presunie aj do Sadu Janka Kráľa. Ako povedal Matej Drlička, organizátor festivalu Viva Musica!: „Snažíme sa hudbu posunúť bližšie k ľuďom a urobiť ju príťažlivou pre všetkých. Festival chce prezentovať klasickú hudbu netradičným spôsobom, na netradičných miestach a rúcať tak mýty o tzv. vznešenej nude, s ktorou by si mohli ľudia koncerty často spájať.“

Súčasťou tohtoročného podujatia bude aj hudba v Sade Janka Kráľa, kde na deviatich scénach budú hrať hudobnú klasiku. „Budem rád, ak si ľudia vezmú deky, posedia na tráve a takto impresionisticky budú vnímať klasickú hudbu.“

Festivalové novinky

Novinkami kultúrneho leta budú divadelné predstavenia a folklór na bratislavských mestských hradbách. Spestrením Letných shakespearovských slávností, ktoré sa bežne konajú na Bratislavskom hrade, bude koncert hudby a piesní z inscenácií svetoznámeho autora KONCERT SHAKESPEARE 15. júna na Nádvorí starej radnice.

Pod hlavičku letnej akcie patrí tento rok aj CIRKUL´ART 2016 – prehliadka kreatívnych moderných cirkusových predstavení v Medickej záhrade.

Japonské veľvyslanectvo zavolalo do Bratislavy hráčov na bubny. Pred ich veľkolepou šou 19. júna narazia na Hlavnom námestí sud so saké a ponúknu všetkých hostí. Tak sa vraj v Japonsku začína každý festival. Návštevníci budú môcť ochutnať aj tradičné jedlá, pozrieť si bojové umenia a naučiť sa, ako sa správne oblieka kimono.

Osvedčená klasika

K tradičným podujatiam v rámci kultúrneho leta patrí Tango maratón. Pri temperamentných tónoch hudby sa môžete spolu s tanečníkmi vlniť v rytme argentínskeho tan­ga.

Klasikou je aj medzinárodný gitarový festival, rozprávkové podujatie pre deti „Kde bolo, tam bolo“ a Medzinárodný mládežnícky hudobný festival.

Najbližšie v rámci akcií kultúrneho leta môžete navštíviť Medzinárodný festival detských folklórnych súborov a Festival Istropolitana, ktorý pripravili študenti Vysokej školy múzických umení.

Čítajte aj: Čo majú spoločné autonehoda pri Bratislave, zaseknutý výťah v nákupnom centre a rozvodnený Dunaj?

Kultúrne leto
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM