Alexandra Húsková Rôzne

Kultová paLacinka chutí už štvrťstoročie. Kvalitu aj ceny si drží už roky

Na palacinkách zo Šancovej vyrástli finanční žraloci, študenti, ministerskí úradníci i raperi. Legenda si drží kvalitu, ceny aj rovnaký imidž už viac ako dve desaťročia.

Ilustračný obrázok k článku Kultová paLacinka chutí už štvrťstoročie. Kvalitu aj ceny si drží už roky
Zdroj: Dnes24.sk

Jeden z prvých súkromných podnikov rýchleho občerstvenia v Bratislave nájdete na Šancovej ulici číslo 18. Na pohľad nenápadná prevádzka sídli na tejto adrese od roku 1991 a začiatkom apríla oslávi jubileum. Stroho zariadená miestnosť so štyrmi stolmi a oknom na výdaj palaciniek aj s variantom „to-go“, po našom „so sebou“, sa na ťažko skúšanom trhu v hlavnom meste dokázala udržať neuveriteľných dvadsaťpäť rokov.

Kultový podnik neďaleko zastávky autobusov a trolejbusov poznajú azda všetci Bratislavčania, počnúc deťmi cez rebelujúcich tínedžerov až po dôchodcov. „Chodievali sme okolo zo školy a vždy sme sa tu zastavili. V prípade zlého počasia a chvíle času stačilo vbehnúť dnu,“ hovorí štyridsiatnič­ka Eva.

Obľúbený podnik nielen Bratislavčanov

Palacinky z Lacinky sú vďaka dobrej cene i chuti populárne aj medzi vysokoškolákmi. Skvelej povesti sa tešia tiež medzi turistami. Dôkazom je i fanpage na Facebooku, za ktorou nestojí, ako býva zvykom, majiteľ. Vznikla spontánne a v súčasnosti má viac ako 5500 fanúšikov. Slová kritiky tu nenájdete. Snáď iba prosbu na bezlepkový variant.

Čo sa týka majiteľa, nepatrí k tým, ktorí túžia byť na očiach. S médiami nekomunikuje, ponuku na rozhovor odmietol. Občas ho možno zazrieť cez pootvorené dvere vedúce do malej kuchyne, z ktorej sa šíri na ulicu lákavá vôňa palaciniek. Neoblomne sa drží osvedčeného receptu a funguje roky.

Prečítajte si aj: Zázrak z prírody, ktorého je plná Bratislava. Kde môžete nazbierať medvedí cesnak a čo z neho vyrobiť?

Jedlo na prvom mieste

Všetka pozornosť v Lacinke sa totiž točí okolo palaciniek. Jednoducho zariadený interiér sa roky nezmenil. Nechýba kvarteto plastových stolov, veľký kôš na papierové tácky a plastové poháre ani samorast.

Najväčšiu pozornosť púta nástenka s hodnoteniami zákazníkov. Desiatky odkazov na papierových táckach v rôznych jazykoch chvália naoko jednoduché menu. Niektoré ukrývajú aj zaujímavé príbehy.

Na jednej z papierových tácok sme si prečítali príbeh matky, ktorá pri čakaní na palacinky našla odkaz s dcériným podpisom. Na podložke stálo, že si do Lacinky odbehla, keď blicovala.

Sladké i slané – za výbornú cenu

V Lacinke ponúkajú sladký i slaný variant. Nechýba tvarohová a makovo-lekvárová klasika, ani „exotickejšie“ plnky, ako gaštanová, kokosovo-umová či banánová. Výborné sú aj slané palacinky s bryndzou alebo so syrom a s cibuľkou. Čo však prekvapí, je cena. Šesť sladkých a dve slané palacinky sme dostali za 4,70 eur. Z nápojov je v ponuke mlieko, „malinovka“, kofola a minerálka. Obsluha je rýchla a prívetivá.

Pri platení si nezabudnite pod sklom všimnúť citát od anglického spisovateľa Johna Ruskina : „Nech sú vám každé ranné zore ako začiatok života a každý západ slnka ako jeho koniec a nech každý z tých životov zanechá po sebe stopu láskyplného skutku, ktorý je konaný pre blížnych.“ Možno aj to je jeden z dôvodov, prečo palacinky z Lacinky pozná niekoľko generácií.

Prečítajte si aj: Exotika na jazyku: Viete kde v Bratislave zoženiete suroviny na tradičnú ostrokyslú polievku?

Palacinka Lacinka - kultový podnik v Bratislave
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM