Rôzne

Ktorá zo stavieb v Bratislave a okolí si odnesie cenu za architektúru?

Profesionálne stavebné počiny každoročne ocení CE•ZA•AR - Cena Slovenskej komory architektov za architektúru. Poznáme objekty, ktoré vzbudili záujem odborníkov. Páčia sa aj vám?

Ilustračný obrázok k článku Ktorá zo stavieb v Bratislave a okolí si odnesie cenu za architektúru?
8
Galéria
Zdroj: CE.ZA.AR

Ocenenie CE.ZA.AR za najlepšie architektonické počiny sa udeľuje každoročne v šiestich kategóriách: Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Obnova a prestavba, Interiér a Exteriér. Na základe hlasovania, ktoré sa uskutoční v septembri na portáli hn.online, udelia aj ocenenie „Cena verejnosti“.

O udelení Ceny rozhoduje sedemčlenná porota v dvoch kolách, zložená z domácich a zahraničných odborníkov. V prvom kole porota vyberá z prihlásených návrhov spravidla tri nominácie v jednotlivých kategóriách, v druhom kole po obhliadke nominovaných stavieb vyberie porota víťazné diela, ktoré sú tajné do slávnostného odovzdávania cien.

Bratislavské reštaurácie

V Bratislave a okolí zaujalo architektov niekoľko stavebných počinov. Prvým je zmena interiéru v historickom Mozartovom dome, ktorá nastala s priťahovaním sa reštaurácie Fach. Nájdete ju priamo v centre mesta – na križovatke ulíc Ventúrska a Zelená. Autormi návrhu interiéru sú architekti Iľja Skoček a Martin Skoček. Spolupracovala s nimi aj Danica Jurkovičová. Vnútorný priestor tvorí samotná reštaurácia, ktorej súčasťou je aj kaviareň s pekárňou, džúsový bar a koktailový bar.

V kategórii Interiér vzbudil pozornosť architektov aj bratislavský BYT S, o ktorého výnimočný vzhľad sa postarali Katarína Príkopská, Ivan Príkopský a Tomáš Szöke. O pozornosť poroty a verejnosti zabojuje tiež vnútorný priestor čínskej reštaurácie JASMÍN na Židovskej ulici autorov Matúša Valla, Olivera Sadovského, Branislava Husárika a Mariána Stanislava.

Zdroj: CE.ZA.AR

Dom v dome aj pri jazere

V kategórii Rodinné domy bol na cenu CE.ZA.AR 2017 nominovaný DOM V DOME, ktorý nájdete v Bernolákove. Autorom projektu je Martin Jančok, spolupracovali Michal Janák, Ivana Čobejová, Ľubica Segečová, Michal Marcinov a Samuel Šimonovič.

Ďalším nominovaným v tejto kategórii je DOM PRI JAZERE vo Vojke nad Dunajom autora Petra Jurkoviča. Tretia nominovaná stavba sa nachádza priamo v Bratislave. Je ňou VÍKENDOVÝ DOM vo Vlčom hrdle od autorov Henricha Korca a Ladislava Juríka.

Zdroj: CE.ZA.AR

Poľovnícky dom v Kuchyni

Do kategórie Občianske a priemyselné budovy architekti zaradili POĽOVNÍCKY DOM, ktorý postavili v Kuchyni na Záhorí. Autormi netradičného projektu sú Tomáš Auxt, Peter Kožuško, Miro Hrušovský, Peter Hudač. Spolupracoval s nimi Michal Zábranský.

Mená laureátov Ceny za architektúru CE•ZA•AR 2017 spoznajú iba členovia poroty a ostanú tajné až do slávnostného odovzdávania cien počas galavečera, ktorý je naplánovaný na 5. októbra 2017. Môžete si ho pozrieť v priamom prenose o 20:05 hod. na Dvojke.

Všetky nominované diela si môžete pozrieť TU.

CE.ZA.AR 2017
8
Galéria
Zdroj: CE.ZA.AR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM