KAW Rôzne

Ktorá pôrodnica je najlepšia? Prinášame rebríček pre budúcich rodičov

Mamičky aj odborníci zhodnotili pôrodnice na Slovensku. Kde sa podľa nich rodí najlepšie?

Ilustračný obrázok k článku Ktorá pôrodnica je najlepšia? Prinášame rebríček pre budúcich rodičov
Zdroj: TASR

„Všetci hovoria o starnúcej generácii, my chceme hovoriť o živote,“ táto veta je mottom Health Policy Institute a portálu rodinka.sk. Spoločne vyhodnotil najlepšie pôrodnice na Slovensku.

Snažia sa poskytnúť mamičkám komplexné informácie o slovenských pôrodniciach. Zároveň môžu služby, výsledky pôrodníc a názory mamičiek na pôrodnice medzi sebou porovnať a tak si vybrať miesto, pre dôležitú chvíľu v živote, akou je pôrod.

Na Slovensku funguje 54 pôrodníc, z tohto počtu len päť sa do projektu nezapojilo. Vo všetkých nemocniciach prišlo na sa svet v minulom roku 55 139 detí. Počet pôrodov sa pohyboval od 299 v Snine až po 3 015 v Univer­zitnej nemocnici Bratislava Antolská.

Čítajte aj: Hodnotenie pôrodníc: Trnavská sa stala skokanom roka

Do projektu, ktorý je významným kompasom pre mamičky aj odborníkov, sa zapojilo spolu 48 pracovísk. Celkové hodnotenie pozostávalo z troch častí:

  1. Expertné hodnotenie
  2. Hodnotenie služieb
  3. Hodnotenie mamičiek

Najlepší sú v Martine

Prvé miesto medzi perinatologickými centrami získala Univerzitná nemocnica Martin.

Hodnotilo sa najmä percento úmrtí po pôrode, frekvencia cisárskych rezov, percento epiziotómií, čiže nástrihov hrádze, ktorá by nemala podľa bežného štandardu prekročiť desať percent a taktiež zber dát pomocou informačných technológií.

Mamičky si vybrali nemocnicu v Trenčíne

Na najvyšší stupeň víťazov v poskytovaných službách a ústretovosti k rodičkám sa dostala Fakultná nemocnica v Trenčíne. Jednoznačne vyhrala v hodnotení mamičiek.

Najväčší počet bodov v roku 2015 získali v tejto kategórii získali pôrodnice za umožňovanie prítomnosti sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Až 90,5 % opýtaných si mohlo na sálu zavolať manžela alebo inú im blízku osobu.

Na druhom mieste mamičky najviac ocenili odbornosť zdravotníckeho personálu – 89,1 % a na treťom mieste bolo vybavenie pôrodných sál – 86,8 %.

Čítajte aj: Hodnotenie pôrodníc podľa matiek a expertov: Humenská figuruje v TOP 3!

Najmenej bodov získali pôrodnice v podpore skorého kontaktu medzi matkou a dieťaťom. Túto veľmi dôležitú kombináciu matkinho objatia a priloženia bábätka na prsník mohlo zažiť iba 69,6 % žien. Takmer 53 percent mamičiek bolo so svojim dieťaťom až dve hodiny po pôrode, čo je veľmi dlhá doba.

Nemocnice podľa hodnotenia tiež zlyhávali najmä v kvalite predpôrodnej prípravy a v podpore dojčenia.

Službami najviac prekvapia v Liptovskom Mikuláši

Prvé miesto v kategórii služieb pre rodičov získala LNsP Liptovský Mikuláš. Hodnotila sa informovanosť a slobodná voľba matiek, čo znamená ich zoznámenie sa s nemocnicou a oddelením, kde budú rodiť. Do úvahy brali aj možnosť zobrať si k pôrodu niekoho blízkeho a kvalitu poskytovaných služieb počas pôrodu.

V neposlednom rade rodičky ocenili zachovanie intimity a súkromia počas pôrodu. Bohužiaľ, iba 18 lôžok na Slovensku je v samostatných sálach. Inde majú lôžka len optický oddelené, čím mamičky prichádzajú o súkromie.

Hodnotili sa tiež služby a podpora počas cisárskeho rezu, kontakt matky s dieťaťom po pôrode a podpora dojčenia. Bokom nezostali ani služby na oddelení šestonedelia.

Bratislavské sanatórium Koch vyhralo u expertov

Pri hodnotení odborných parametrov kvality pomáhala Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť. Do úvahy brali najmä úmrtnosť dieťaťa po pôrode, ďalej úmrtnosť matiek, personálne zabezpečenie pôrodnice a jej materiálne a technické vybavenie. Nezanedbateľná bola tiež frekvencia cisárskych rezov, ktoré v mnohých prípadoch zachránia život, keď sa však použijú neopodstatnene, zvyšujú riziko komplikácií pre mamičku aj dieťa.

Skokan roka

Od predminulého roka sa najviac zlepšila pôrodnica vo Fakultnej nemocnici Trnava. Získala tak ocenenie Skokan roka.

Viac sa dozviete v Sprievodcovi pôrodnicami na partnerskom portáli rodinka.sk

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM