Rôzne

Ktorá bratislavská novostavba sa vám páči?

Každý z nás má určite svojho súkromného víťaza. Pozrieme sa však na pohľad odborníkov. Pred pár dňami oznámili nominácie na cenu za architektúru. Niektoré z vybraných vydarených stavieb nájdete aj v uliciach nášho mesta a jeho okolí.

Ilustračný obrázok k článku Ktorá bratislavská novostavba sa vám páči?
Zdroj: archinfo.sk

Nominácie jubilejného XV. ročníka ceny Slovenskej komory architektov (SKA) za architektúru CE•ZA•AR 2016 sú už známe. Po niekoľkodňovej obhliadke širšieho výberu z prihlásených ich určila sedemčlenná medzinárodná odborná porota.

„Najcennejšie je, že stúpa sebavedomá kvalita stavieb. Je síce inšpirovaná trendmi, ale je slovenská,“ konštatoval podpredseda SKA Pavol Paňák.

V Bratislave a okolí nájdete vydarené stavby, ktoré sú zaradené do kategórií obytných a bytových domov, a tiež vydarené administratívne budovy.

„Rozprávajúce sa rodinné domy“ na Brusnicovej ulici

Rodinné domy, ktoré k sebe inklinujú a súvisia spolu napriek tomu, že každý z nich je iný. Oba však vznikli v jednom ateliéri. Ich autormi sú architekti Matej Grébert a Juraj Benetin.

Takmer sedemstometrový pozemok rozdelili autori na dve rovnaké časti. „Obidva domy majú podobný základný pôdorys a dispozičnú logiku, no predsa sú úplne iné. Majitelia mali celkom iný zoznam priorít, čo sa odrazilo na finálnej architektúre každého domu,“ vysvetľujú architekti.

Dom na nohách v Stupave

Zaujímavý, čistý a zapamätateľný je bytový dom Avana. Dielo z ateliéru Architekti.sk sa nachádza v širšom centre Stupavy.

Jeho pôsobivé „nôžky“ akoby sa chceli rozutekať. Zostávajú však pevne stáť a robia radosť obyvateľom bytovky. Uzavretý areál podobných domov ponúka príjemné bývanie a parkovo upravenú oddychovú zónu.

„Dva bytové domy sú navrhnuté na miestach pôvodného výrobného objektu a skladového objektu. Počiatočný zámer, pôvodné objekty zrekonštruovať, sa pre statické problémy nepodaril. Domy sa teda navrhli na pôvodných pôdorysoch. Obsahujú malé byty dostupné pre mladé rodiny, navrhnuté s cieľom čo najnižších stavebných nákladov,“ približujú svoje dielo architekti pre portál archinfo.sk.

O zníženie stavebných nákladov sa postaral hlavne vedľajší objekt s 12 bytovými jednotkami riešený triezvo a maximálne účelne. Na pozemku sa podarilo zachovať všetky jestvujúce stromy, a tiež navýšiť zelené plochy.

Veľkolepé a precízne Panorama City

Nová dominanta Bratislavy patrí k najvýznamnejším projektom za posledné roky. V spolupráci a podľa podkladov slovenskej architektonickej kancelárie P – T vytvoril projekt Ricardo Bofillo z Barcelony. Návrh zlučoval funkcie administratívy, obchodu, služieb, hotela a bývania.

V týchto dňoch už ožíva a prispieva k čulému životu bratislavského mestského centra pozdĺž brehu rieky Dunaj.

Čítajte aj: OBRAZOM: Ikonické vežiaky Panorama city privítajú prvých obyvateľov

Vydarená dostavba areálu MZV SR

Kompaktný tvar a pravidelný rytmus fasády so zaskleným portálom vstupnej haly s nástupným schodiskom a markízou. Tento nový administratívny objekt nedávno vyplnil prieluku na Pražskej ulici.

Administratívny objekt má moderný vzhľad a je hodný inštitúcie MZV, ktorá v ňom sídli. Má päť nadzemných podlaží a dve podzemné podlažia prepojené schodiskom a panoramatickým výťahom. Nájdete tam aj terasu, na ktorej môžu zamestnanci relaxovať, prípadne sa tu zísť aj na neformálnych stretnutiach.

„Sledujem súčasné trendy v architektúre a som ovplyvnený najmä Nemeckom. Sám som štyri roky pôsobil v berlínskom ateliéri architekta Meinharda von Gerkana, pričom sme projekt s podobným rastrom pripravovali pred desiatimi rokmi v rámci rekonštrukcie Kráľovskej manufaktúry porcelánu v Berlíne,“ povedal pre portál asb.sk jeden z autorov projektu – architekt Ján Pavúk.

Porota CE•ZA•AR 2016 nominovala 17 diel v šiestich kategóriách. Víťazi budú vyhlásení na slávnostnom galavečeri 6. októbra 2016.

Čítajte aj: Ako budú chutiť Čerešne?

Ktoré nové bratislavské stavby sa vám páčia?
5
Galéria
Zdroj: archinfo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM