Kultúra

Kto založil SND? Zakladateľmi sú prví absolventi Konzervatória v Bratislave

Keď pred 95 rokmi otvorilo svoju prvú triedu, na vyučovaní sedelo len 23 žiakov. Bratislavské konzervatórium vtedy sídlilo v budove, ktorá stála na mieste, kde je dnes hotel Devín a študenti sa v ňom učili hrať na klavír, na sláčikové a dychové nástroje a spievať.

Ilustračný obrázok k článku Kto založil SND? Zakladateľmi sú prví absolventi Konzervatória v Bratislave
Zdroj: TASR

V jeho podhubí potom začalo vznikať Slovenské národné divadlo. „Jeho zakladateľmi sa tak v podstate stali hneď prví absolventi konzervatória,“ povedal súčasný riaditeľ školy Peter Čerman.

Konzervatórium otvorili 6. novembra 1919. Na Slovensku to bola prvá škola svojho druhu, ktorá vychovávala profesionálnych umelcov. Dovtedy talentovaní Slováci navštevovali hudobné školy vo Viedni, Budapešti a v iných mestách Európy. Školu založil hudobný pedagóg, zbormajster a prekladateľ Miloš Ruppeldt, ktorý sa stal na ďalšie tri roky aj jej riaditeľom.

„Cieľom školy je vychovávať Slovensku umelcov a pomáhať tvoriť slovenskú samostatnú hudbu,“ povedal na koncerte speváckeho zboru, keď školu otvárali. O jej vznik sa zaslúžili aj Mikuláš Schneider-Trnavský či Alois Kolísek. „Na školu chodili vypomáhať i profesori z Českej republiky, napríklad Vítězslav Nezval či Norbert Kubát,“ priblížil riaditeľ.

Škola si prešla tŕnistou cestou

Z Hudobnej školy pre Slovensko sa stala v roku 1928 Hudobná a dramatická akadémia. Jej ďalší riaditeľ, skladateľ a klavirista Frico Kafenda sa zaslúžil o to, že ministerstvo školstva udelilo škole právo verejnosti, vykonávania skúšok a vydávania vysvedčení platných v celom štáte. „Školy mali buď právo verejnosti a mohli teda verejne pôsobiť alebo nemali také právo. Vláda v Prahe ho dlho zamietala,“ podotkol riaditeľ. Škola prešla v roku 1941 pod správu štátu a dostala názov Štátne konzervatórium v Bratislave. Po niekoľkých ďalších premenovaniach sa od roku 2006 volá Konzervatórium.

„Škola najprv sídlila v budove, ktorá je na mieste terajšieho Hotela Devín. Paradoxné je, že naši predchodcovia mali tie isté problémy, čo máme aj my dnes – priestorové problémy a nástrojové vybavenie,“ vraví riaditeľ. Pripomína, že konzervatórium bolo vždy v podnájme. Sídlilo i na treťom poschodí Reduty, na Kostolnej, na Rybnom námestí i na Konventnej. V 80-tych rokoch získalo budovu na Tolstého. Škola bola činná aj počas vojny.

Z členov konzervatória sa tiež podľa riaditeľa vytvoril dnešný orchester Slovenského rozhlasu. Škola sa môže pochváliť aj tým, že ako prvá na Slovensku začala učiť cirkevnú hudbu, hru na saxofóne, na cimbale i na elektrickej gitare. Komorný zbor konzervatória zase ako prvé umelecké teleso zo Slovenska účinkoval v chráme amerického umenia a kultúry v Kennedyho centre vo Washingtone.

Súčasný riaditeľ konzervatória je na čele školy už od roku 1990. V roku, keď bude škola oslavovať svoje sté výročie, mu skončí funkčné obdobie. Riaditeľom už ani ďalej byť nechce. „Pracovať s umelcami nie je ľahké. Každý si myslí, že je spasiteľ a treba ho dostať jemne do koľají, kam patrí. To si vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a taktu,“ dodáva s úsmevom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM