Tlačové správy

Kto sú najväčší žrúti dát v mobile? Najviac spálite na videách!

Pozeranie klipov, filmov či vlogov na mobilnom telefóne už nemusí byť luxus! Vieme, ako sa pri zábave nenechať obmedzovať dátami.

Ilustračný obrázok k článku Kto sú najväčší žrúti dát v mobile? Najviac spálite na videách!
6
Galéria
Zdroj: TASR

Pozrieť si v čakárni u lekára obľúbený film na mobile či pustiť dieťaťu rozprávku môže byť na nezaplatenie. Platí to však len vtedy, ak máte dobrého mobilného operátora. V opačnom prípade vás to môže stáť nemalé peniaze.

Záchrana v čakárni

Spravodajstvo v aktuálnom čase, novinky na sociálnych sieťach, vtipné videá a obľúbené klipy na YouTube či streamovanie hudby zo Spotify alebo Deezeru. Život je vďaka výdobytkom internetového veku skrátka príjemnejší.

Mobilný telefón s pripojením na sieť nám zvykne “zachrániť” život. A to nielen vtedy, keď sa nudíme v čakárni u lekára, na úrade, vo vlaku či na letisku. Dátové služby sú však drahé a ak nemáte správneho operátora, musíte sa krotiť! Aj na slovenskom trhu však existuje ponuka, vďaka ktorej môžete dátovať donekonečna.

Ronaldo verzus Gogo

Najviac dát spálite pri sledovaní videí. Platí, že čím vyššie rozlíšenie, tým viac megabajtov miniete. Ani všetky videá vo vysokom rozlíšení však nie sú rovnako veľké. Spotreba dát závisí aj od obsahu toho ktorého videa.

Pri prehrávaní Ronaldovho hetriku alebo hudobného klipu miniete viac dát než sledovaním videoblogera, ktorý leží na posteli a medituje o živote alebo dáva tipy na počítačovú hru.

Existujú však riešenia, vďaka ktorým nebudete musieť úzkostlivé sledovať dátovú náročnosť každého videa a filmu, na ktorý budete mať práve chuť.

Jedným z nich je ponuka od mobilného operátora 4ka. Zaplatíte 30 eur a celý mesiac môžete naozaj neobmedzene dátovať, telefonovať a posielať sms správy na celom Slovensku. Nehrozí vám prekročenie dátového limitu, po ktorom sa váš internet premení na slimáka a nedokážete si ani prečítať e-mail.

TO.∞ je konečne nekonečný internet na celom Slovensku. Navyše ak si prenesiete číslo do 4ky, máte TO. do konca apríla 2017 za polovicu.

Zdroj: TASR

Dátový žrúti

Ak patríte k tým, ktorí sa “priviazali” a musíte si strážiť objem prečerpaných dát, poradíme vám, čo z vášho mesačného balíka zožerie najviac. Štandardné video vo vysokom rozlíšení (1280 krát 720 bodov) pracuje s dátovým tokom 1 až 1,5 megabit za sekundu. V praxi to znamená, že jedna minúta sledovania zhltne približne 8 až 11 megabajtov.

Trojminútový klip obľúbenej kapely “zožerie” 24 až 33 megabajtov, desaťminútové video o varení spotrebuje asi 90 megabajtov z vášho dátového balíka. Dynamické zábery so 60 snímkami za sekundu -v YouTube ich spoznáte vďaka skratke 720p60– sú typické až trojnásobnou spotrebou. Samozrejme, iné je, ak sa nachádzate v pokrytí WI-Fi siete, čo je však na Slovensku stále skôr výnimka.

Full HD video s rozlíšením 1920 krát 1080 bodov je náročnejšie, na YouTube typicky s dátovým tokom 2,5 až 3 megabitov za sekundu. Jedna minúta teda spáli približne 19 až 23 megabajtov. Pri desaťminútovom videu sa teda pohybujeme na úrovni asi 200 megabajtov.

(PR článok)

Ilustračné foto, TASR

Telefonovanie a mobily
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM