Tomáš Stupavský Samospráva

Kto sa stane novým mestským kontrolórom? Komisia už štyroch z desiatich kandidátov vyradila

Bratislava vymení hlavného mestského kontrolóra. Na pozíciu sa prihlásilo desať uchádzačov, niektorí však nesplnili formálne požiadavky. Bratislavskí mestskí poslanci tak budú nakoniec vyberať zo šiestich kandidátov, hlasovať tajne majú na rokovaní zastupiteľstva vo štvrtok 30. apríla.

Ilustračný obrázok k článku Kto sa stane novým mestským kontrolórom? Komisia už štyroch z desiatich kandidátov vyradila
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Medzi šiestimi kandidátmi je Pavol Baxa, Daniel Chudina, Boris Kotes, Vladimír Mráz, Milan Slezák a Peter Šinály, ktorý bol bratislavským mestským kontrolórom aj dosiaľ. Komisia zložená z poslancov rozhodla, že títo splnili všetky zákonom stanovené podmienky, aby sa mohli o kandidatúru uchádzať.

Každý z uchádzačov musel vypracovať koncepciu výkonu funkcie hlavného kontrolóra. Vo štvrtok sa jednotliví kandidáti aj osobne predstavia poslancom a odpovedia im na otázky. O tomto bode programu sa má začať rokovať o 10.00 h.

Kandidátovi na funkciu mestského kontrolóra stačí ukončené stredoškolské vzdelanie.

Na zvolenie mestského kontrolóra treba súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov. Ak ani jeden z kandidátov takúto väčšinu nezíska, mestské zastupiteľstvo na tom istom zasadnutí vykoná druhé kolo volieb. Do toho postúpia dvaja kandidáti, ktorí získali v prvom kole najväčší počet hlasov. Pri rovnosti hlasov v druhom kole volieb sa rozhodne žrebom.

Podľa zákona o obecnom zriadení mestské zastupiteľstvo volí mestského kontrolóra na šesť rokov. Funkčné obdobie doterajšieho kontrolóra končí 31. mája, nástup nového sa teda určuje od 1. júna. Poslanci by mu tiež mali určiť mesačný plat vo výške 2386 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM