Nina Táborská Kultúra

Kto by sa nechcel zasmiať? Komédie, ktoré ponúkne Petržalka, potešia nejedného diváka

Kráľovičová, Studenková, Tlučková, Svarinská, Koleník, Deák, Polnišová, Mičkovicová, Horváth, Stanke, Kostelný. Aj tieto mená sa predstavia v atraktívnych divadelných hrách, ktoré už od septembra ponúknu Kultúrne zariadenia Petržalky.

Ilustračný obrázok k článku Kto by sa nechcel zasmiať? Komédie, ktoré ponúkne Petržalka, potešia nejedného diváka
Zdroj: TASR

Jedinečná príležitosť

Elegantná dobová komédia Len si pospi miláčik z prelomu 19. a 20. storočia sa odohráva v Paríži a nesie podtitul „Finta na bokovky“. Jej slávny autor Georges Feydeau je majstrom slovného vtipu a nekorunovaný klasik „zašmodrchávania“ zápletky.

Ústrednou postavou diania je tentoraz neverný pán Ribadier, ktorý má vlastnú fintu ako obalamutiť manželku, keď sa vydáva na zálety. Neudrží však jazyk za zubami a pochváli sa priateľovi, netušiac, že je neúspešným pytačom jeho vlastnej ženy. Udalosti tak naberajú rýchly spád. Navyše sa na scéne objaví obchodník s vínom – ináč klamaný manžel milenky pána Riabadiera.

Ako v každej tradičnej francúzskej fraške do deja zasahuje služobníctvo a mašinéria plná omylov, klamstiev aj bezbrehej fantázie sa tak rozbieha na plné obrátky… Silné herecké obsadenie dáva predstaveniu punc prvoradej kvality a záruku osobitého umeleckého zážitku.

Ponúka jedinečnú príležitosť vidieť Dianu Mórovú, Jána Koleníka, Tomáša Maštalíra, Jozefa Vajdu, Zuzanu Šebovú, či Mariána Labudu ml. A na dôvažok v réžii mimoriadne žiadaného umeleckého šéfa kultového Dejvického divadla v Prahe Michala Vajdičku.

Najhranejší francúzsky autor v Petržalke

Najhranejší francúzsky autor na svete, ktorý má na konte tisícky repríz po celom svete, Marc Camoletti rozosmeje aj Petržalčanov. Bratislava24.sk o zaujímavom programe informovala petržalská tlačová tajomníčka Michaela Platznerová.

DK Zrkadlový háj uvedie v októbri iskrivú frašku Kto zhasol svetlo. Brilantná komédia o tom, čo všetko sa môže stať, ak si domov privediete milenca vo chvíli, keď sa tam objaví milenka s vaším manželom. A čo s tým všetkým urobí skrytý poklad rodiny, pomocnica v domácnosti Anna? Koho vytočia jej nápady, sedliacky rozum a svojský humor? Podarí sa jej zachrániť pokoj rodinného kozubu?

Britké dialógy, nečakané zámeny a gejzír gagov v podaní obľúbených slovenských hercov Márie Kráľovičovej v alternácii Zdena Studenková, Zuzany Tlučkovej, Kristíny Svarinskej, Jána Koleníka a Braňa Deáka.

…kde plieskajú facky aj dvere

Na nedávny megaúspech tejto inscenácie nadväzuje nemenej vtipná a bláznivá komédia o peripetiách rozpadu manželstva Štyria na kanape. On advokát, ona lekárka – zdanlivo poľahky sa mienia vzdať svojho celoživotného partnera. Nie však svojej polovice domu. A čo ešte keď sa v obývačke objavia aj milenci oboch. Francúzi to majú za takýchto okolností ľahšie než Slováci: aj tentoraz im situáciu pomáha rozuzliť majordómus a sluha v jednej osobe – charizmatický, jasnozrivý a prostoreký Viktor.

Už dávno ste sa toľko nenasmiali, ako zaručene na tejto fraške, kde plieskajú facky aj dvere, padajú obvinenia aj zábrany a víťazí všeobjímajúci humor. Nenechajte si 21. septembra ujsť skvelé výkony Vašich obľúbených hercov Petry Polnišovej, Henriety Mičkovicovej, Emila Horvátha, Richarda Stankeho a Ľuboša Kostelného.

Lístky na divadelné komédie s vynikajúcim hereckým obsadením si môžu priaznivci zakúpiť už teraz v pokladniach alebo na stránke www.ticketportal.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM