Nina Táborská Rôzne

Kto sa má postarať o neupravené zľadovalé chodníky? Možno práve aj vy

O cesty sa postarali posypové autá, ktoré sú v teréne od piatka, na chodníkoch je situácia ale horšia. Utlačený sneh vytvoril na chodníkoch ľadové plochy. Niekde o ne nie je vôbec postarané. Kto je zodpovedný za to, ak sa niekto pošmykne a zraní?

Ilustračný obrázok k článku Kto sa má postarať o neupravené zľadovalé chodníky? Možno práve aj vy
Zdroj: TASR

S tým, že momentálne v Bratislave nie je niekde upravený chodník sa stretol už azda každý z vás. Na centrálnych príjmoch včera ošetrili lekári až 50 ľudí. Zranili sa väčšinou práve pri páde na ľade na neupravených chodníkoch.

„Zaznamenali sme ale aj úrazy hlavy spôsobené padajúcim snehom zo striech a stromov,“ informovala včera TASR hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská.

Každá mestská časť stanovuje vo svojich všeobecných záväzných nariadeniach, kto nesie zodpovednosť za to, aby bol chodník v čase sneženia bezproblémovo prechodný. „Bola tendencia upraviť to v zákone, nakoniec sa ale nič také nekonalo,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa ZMOS Marta Bujňáková.

„Každý jeden človek je zodpovedný za to, aby boli chodníky a cesty v zime upravené. Dohliadať by na to mal starosta, mestská časť, vo veľkých mestách, ako je Bratislava, aj mestská polícia, ktorá má oprávnenie za nesplnenie si takejto povinnosti uložiť dokonca pokutu,“ dodala Bujňáková.

V prípade, že sa niekto na neupravenom zľadovatelom chodníku pošmykne, zodpovedný je vlastník pozemku. „Ten môže byť následne za nesplnenie si tejto povinnosti sankcionovaný,“ povedala Bujňáková.

Konať však v takomto prípade treba okamžite, najlepšie je, ak sa v okolí nachádzajú aj svedkovia nehody a rovnako dôležitý je lekársky posudok a policajné hlásenie.

Každý pozemok je v niekoho vlastníctve, čo sa dá zistiť prostredníctvom toho, kto platí za daný pozemok daň z nehnuteľnosti.

Prečítajte si tiež: Počasie v posledných dňoch Bratislavu poriadne potrápilo. Dnešok ostáva zatiaľ bez obmedzení

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM