Rôzne

Krviprelievanie v Lamači: Pripomenuli sme si 150. výročie prusko-rakúskej vojny

Pred 150 rokmi bola v bitke pri bratislavskom Lamači porazená rakúska armáda, čím v roku 1866 skončila prusko-rakúska vojna.

Ilustračný obrázok k článku Krviprelievanie v Lamači: Pripomenuli sme si 150. výročie prusko-rakúskej vojny
Zdroj: Dnes24.sk

Bitka pri Lamači sa odohrala presne pred 150 rokmi, 22. júla 1866. Na počesť padlým vojakom bol v lese nad Lamačom osadený pomník s pamätnou tabuľou, na ktorej stojí: „Na počesť padlých 22. júla 1866 – Bitka pri Lamači – Konečná fáza Prusko-Rakúskej vojny“

Bitka pri Lamači

Bitka bola záverečným vojenským stretnutím rakúskej a pruskej armády. Pramene hovoria, že už 19. júla 1866 dorazili pruské prieskumné hliadky do Malaciek a o dva dni neskôr obsadila pruská armáda Stupavu.

Pruská armáda chcela tak veľmi obsadiť Bratislavu, že sa rozdelila na dve časti. Jedna začala páliť na Bratislavu, druhá postupovala na Kamzík s cieľom obísť rakúsku obranu a obsadiť Bratislavu.

Hodinu po prvom výstrele rakúskeho dela obdržali pruské vojská správu o tom, že prímerie bolo uzavreté a platnosť nadobudne od 12.-tej hodiny toho dňa.

Na dôsledky vojny pri Lamači doplatila aj Dúbravka. Túžba po obsadení Bratislavy pruským generálom bola taká veľká, že napriek vedomiu o prímerí nasadil do boja viac delostrelcov. Navzdory presile bol útok pruských jednotiek porazený.

Padlí vojaci

V bitke pri Lamači padlo asi 600 Rakúšanov a 100 Prusov, väčšinu pochovali na cintoríne v Lamači. V spoločnom hrobe na Kamzíku leží 23 rakúskych a pruských vojakov.

Čítajte aj: Lamač si pripomína 150. výročie poslednej bitky rakúsko-pruskej vojny

Bitka pri Lamači
1
Galéria
Pamätník padlým vojakom
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM