Maros Palesch Krimi

Krvavý pondelok v Devínskej Novej Vsi

Z tohto incidentu, ktorý si vyžiadal 8 ľudských životov a viac ako dve desiatky zranených, sa bude táto mestská časť spamätávať ešte dlho. Spätný pohľad kolegu redaktora, ktorý bol na mieste činu a k tejto lokalite ho pútajú aj silné korene.

Je 3O. augusta, krátko po deviatej  hodine ráno. V jednom z bytov na ulici Pavla Horova v Bratislave sa odohrala dráma. Do bytu vtrhol starší muž, ktorý neváhal a z pripravených zbraní začal dávkovať jeden náboj za druhým. Do jeho výstroje patril samopal, dve guľové zbrane a veľa munície. Po jeho vyčíňaní zostalo na dlážke ležať päť bezvládnych tiel, štyri ženy a jeden muž. Ďalšiemu mužovi sa podarilo utiecť. Psychopatický vrah ho však dostihol a zastrelil ho pred vchodom do bytovky. To už na miesto prichádzali prví policajti.
Podľa slov ministra vnútra Daniela Lipšica bola prvá hliadka na mieste nešťastia o dve minúty. Útočník, ktorý mal údajne problémy so svojimi rómskymi susedmi, otočil hlaveň svojej zbrane na policajtov a začal strieľať. Jedného z policajtov trafil priamo do hlavy a leží v nemocnici jeho stav je však stabilizovaný.  Šialenec však strieľal ďalej. A to na všetko čo sa pohlo. Jeho útoku sa neubránila ani posádka jedného z automobilov. Rádio Viva prinieslo exkluzívny rozhovor s človekom, ktorého priateľka utrpela strelnú ranu.
„Najviac mi je ľúto mojej kamarátky.“ konštatuje v rozhovore František.
Na strelcovu mušku sa však dostalo oveľa viac ľudí, oficiálne informácie hovoria, že v nemocniciach po celej Bratislave bolo hospitalizovaných viac ako desať ľudí. Podľa našich informácií však ošetrenie potrebovala minimálne dvadsiatka obyvateľov. Najvážnejšie je na tom mladík, ktorý po tom, čo sa išiel pozrieť na balkón a presvedčiť sa o tom, či dobre počul obecný rozhlas dostal niekoľko zásahov do hlavy a hrude. Jeho stav je kritický. Počas útoku sa v okruhu šialenca nachádzalo viacero ľudí, ktorí sa skrývali medzi okolostojacimi autami.
Medzi nimi bol aj Peter, ktorý jednému zo zranených možno zachránil život. „Peťo ho ťahal za roh, on po ňom pri tom strieľal.“ Hovorí jeden zo známych tohto odvážlivca. „Išiel však do roboty, hneď po tom“ dodáva.
Útočníka sa po šiestich minútach od príchodu špeciálnej jednotky rýchleho nasadenia policajného zboru, podarilo zneškodniť. Zranenie nebolo zlúčiteľné so životom. Prezident policajného zboru Slovenskej republiky Jaroslav Spišiak a minister vnútra Daniel Lipšic, po zhruba troch hodinách, vystúpili pred médiá. Lipšicove prvé slová smerovali pozostalým rodinám a rodinám zranených. Taktiež poďakoval všetkým policajtom a zdravotníkom za rýchly zásah a vyjadril úctu pre nasadenie ich vlastných životov. Je veľmi zaujímavé, že podľa slov niektorých novinárov, ktorí sa na miesto činu dostali ešte skôr ako polícia, bol zásah neadekvátny. Policajti vraj potrebovali na zásah priveľa času.
Pre príklad by sa dalo uviesť, že pri nedávnom pochode gayov a lesbičiek v centre Bratislavy, kde nedošlo k žiadnemu usmrteniu osôb, bol do policajnej akcie zapojený aj vrtuľník. Pri zaistení bezpečnosti a monitorovaní tejto situácie však vrtuľník chýbal.
Počet mŕtvych však stúpol na osem. Po tom čo sa domov z práce vrátil jeden z obyvateľov sídliska, našiel v byte manželku. Tej už nebolo pomoci. Jej zvedavosť ju totiž pripravila o to najcennejšie – o jej život. Guľka ju zasiahla do hrdla a zraneniu na mieste podľahla.
Motív páchateľa zatiaľ nie je známy a je predmetom vyšetrovania. Podľa neoficiálnych informácií mali však páchateľ a rómska rodina medzi sebou dlhšiu dobu spory, ktoré zrejme vyústili až to tohto možno skratového, no určite krutého konania.
Daniel Lipšic dal policajnému prezídiu pokyn na vytypovanie najnebezpečnejších oblastí zločinu na Slovensku a taktiež sa vyjadril, že políciu mieni prezbrojiť tak, aby bola schopná zasahovať aj v takýchto situáciách. Šéf bratislavských záchranárov, ktorí v Devínskej novej Vsi zasahovali, Mikuláš Dunda, sa pre jeden z denníkov vyjadril, že podobný masaker zažil len raz, a to vtedy, keď si účty vybavovali mafiáni v Dunajskej Strede.
Rómska rodina však podľa obyvateľov bratislavského sídliska bola už dlhšiu dobu problémom: „Oni tam len vysedávali, otravovali obyčajných ľudí, pýtali cigarety a keď im človek povedal, že nemá, tak mu nadávali – mňa raz aj opľuli a chceli ma zbiť“ – povedala jedna z obyvateliek. Útočník bol podľa medializovaných informácií 48 ročný bývalý vojak, ktorý mal žiť samotárskym životom a aj jeho susedia ho považovali za čudáka, ktorý nevedel ani pozdraviť.
Z tohto incidentu, ktorý si vyžiadal 8 ľudských životov a viac ako dve desiatky zranených, sa bude táto mestská časť spamätávať ešte dlho. Pamiatku zosnulých ako aj úctu pozostalým a rodinám zranených si prišli obyvatelia Devínskej Novej Vsi uctiť vo večerných hodinách – usporiadali totiž sviečkový pochod.

Autor: Lukáš Dobrocký

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM