Alexandra Húsková Samospráva

Kronika je úprimná výpoveď doby, ktorú žijeme. Písané slovo v sebe ukrýva emóciu

Čo všetko patrí do kroniky, prečo je písaná ručne, aj aký je oficiálny postup zapisovania informácií - opýtali sme sa kronikára Vladimíra Dobríka z Devínskej Novej Vsi. Kronika mestskej časti je totiž v priebehu tohto týždňa dostupná k nahliadnutiu na miestnom úrade.

Ilustračný obrázok k článku Kronika je úprimná výpoveď doby, ktorú žijeme. Písané slovo v sebe ukrýva emóciu
Zdroj: Dnes24.sk

Návštevníci sa môžu z kroniky dozvedieť napríklad genézu vývoja súčasnej chorvátskej komunity. V kronike nájdete aj zaujímavosti z diel historika a znalca Jozefa Klačku, trasu Jantárovej cesty, ako aj popisy fauny a flóry, či nálezísk skamenelín na Sandbergu.

Úprimná výpoveď

Od roku 2012 je kronikárom v Devínskej Novej Vsi Vladimír Dobrík. Nakoľko v rozmedzí rokov 1995–2012 neboli do kroniky zaznamenávané žiadne udalosti, venuje sa popri zapisovaní aktuálneho diania v mestskej časti aj spätnému dopĺňaniu informácií.

„Kronika je úprimná výpoveď istej doby, ktorú žijeme. Verím, že keď zápisky bude niekto čítať o 50 rokov, dočíta sa tam viac, ako by našiel na internete,“ hovorí o svojej práci Vladimír Dobrík.

Informácie v kronike pochádzajú od obyvateľov, inštitúcií a rôznych spoločenstiev. Pre získanie čo najúplnejších a pravdivých údajov je potrebné komunikovať so širokou škálou subjektov. O kroniku je medzi obyvateľmi záujem. Pamätníci kronikára mnohokrát poopravia o správnosti údajov a pridávajú vlastné postrehy. Práca kronikára je skutočne mravenčia.

Kultúra a tradície

Medzi pôvodným obyvateľstvom a novými obyvateľmi Devínskej Novej Vsi panuje harmónia, rozpráva o mestskej časti Vladimír Dobrík. Kto má vzťah k tradíciám, nájde ich aj v Devínskej.

Devínska Nová Ves je zaujímavá aj prítomnosťou silnej komunity Chorvátov. Priniesli sem svoju kultúru a zvyky, na ktoré sú hrdí. Sú nositeľmi kultúrnych tradícií. Zachoval sa sčasti aj ich jazyk, výrazy ktorého poznajú aj malé deti. Odrazom prostredia, žičlivého kultúre sú aj mnohí umelci, ktorí tu vyrástli, ako Rudolf Sloboda, či Peter Pišťanek.

„Nie je to náhoda, že práve takéto osobnosti vyrástli v Devínskej,“ hovorí Dobrík. Oceňuje aj spoluprácu s vedením mestskej časti a zastupiteľstvom, ktorí si vážia a rozvíjajú kultúru.

Ako sa píše kronika Devínskej Novej Vsi?

Kronika ide podľa letopiseckého sledu a je ručne písaná. Najskôr návrhy zápisov do kroniky schváli Letopisecký výbor, potom návrhy idú na schválenie do Kultúrnej komisie a následne do Miestnej rady. Pri zaznamenávaní udalostí sa vychádza z prijatého VZN o miestnej kronike.

„Písané slovo je omnoho väčšou hodnotou pre ďalšie generácie, ako tlačené,“ vysvetľuje Vladimír Dobrík, ktorý sa venuje aj grafológii. „Aj na podpise vidíte odraz osobnosti,“ dodáva.

Do kroniky sú zaznamenávané miestne dejiny a významné udalosti zo života v mestskej časti – politického a verejného života, kultúry, školstva, či športu. Kronikár zaznamenáva aj činnosť chorvátskej národnostnej menšiny, ako aj činnosti cirkevných, umeleckých, alebo športových združení. Svoje miesto v kronike majú aj známe osobnosti a ocenení občania.

Kronika Devínska Nová Ves
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM