Tomáš Stupavský Rôzne

Kresťania na Slovensku dnes slávia zmŕtvychvstanie Pána Ježiša Krista

Mnohí veriaci kresťania i v dnešný Veľkonočný pondelok slávia vzkriesenie Ježiša Krista, jeho víťazstvo nad zlom a smrťou. I keď Veľkonočný pondelok už nie je prikázaným sviatkom.

Ilustračný obrázok k článku Kresťania na Slovensku dnes slávia zmŕtvychvstanie Pána Ježiša Krista
Zdroj: TASR

Dnešný sviatok sa zvykne nazývať aj „Pondelkom baránka“ na pamiatku toho, čo sa udialo prvého dňa po sobote. Vtedy totiž anjel dodával odvahu ženám, ktoré na úsvite pribehli k Ježišovmu hrobu a boli vydesené a znepokojené, keď ho našli prázdny. „Neľakajte sa!“, povedal im. „Vstal z mŕtvych. Niet ho tu.“ A dodal: „Ale choďte a povedzte to jeho učeníkom“.

Posledný sviatočný deň Veľkej noci je v našej i niektorých okolitých krajinách známy aj šibačkou a oblievaním dievčat vodou, rozdávaním maľovaných či čokoládových vajíčok a iných sladkostí. Tieto zvyky však nemajú kresťanský pôvod.

Po Veľkej noci nasleduje osemdňová oktáva Kristovho zmŕtvychvstania, ktorá pozostáva z týždňa bezprostredne po Veľkej noci a končí sa Nedeľou Božieho milosrdenstva (prvá nedeľa po Veľkej noci), tohto roku 12. apríla. V minulosti sa nazývala aj Biela nedeľa, keď novopokrstení odkladali biele krstné rúcho.

Veľkonočné obdobie – obdobie veľkonočnej radosti však trvá 50 dní. Začína sa veľkonočnou vigíliou (na Bielu sobotu večer) a končí sa večer na sviatok Zoslania Ducha Svätého (Turíce), ktorý sa tohto roku bude sláviť 24. mája.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM