Ľuba Lesná Samospráva

Podľa Kratochvílovej Borguľa zneužíva svoju funkciu. Borguľa to odmieta

Podľa Tatiany Kratochvílovej, kandidátky na primátorskú stoličku, Martin Borguľa, ktorý je mestským poslancom (Smer-SD) a znovu kandiduje, zneužíva svoje postavenie člena dozornej rady Dopravného podniku mesta Bratislava. Kratochvílová na neho podala podnet pre konflikt záujmov.

Ilustračný obrázok k článku Podľa Kratochvílovej Borguľa zneužíva svoju funkciu.  Borguľa to odmieta
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk

Ak sa jej podnet ukáže ako opodstatnený, Borguľa môže prísť o 12 platov.

Podľa Kratochvílovej Borguľa získal osobné adresy zamestnancov dopravného podniku a poslal im list s predvolebnou kampaňou. Dokazuje to kópia listu, ktorú dnes zverejnila.

V liste, ktorý Borguľa rozposlal všetkým zamestnancom dopravného podniku, sa píše o úspechoch za posledné roky a najmä o jeho prísľube zabezpečiť im na zasadnutiach zastupiteľstva lepšie platové podmienky. List bol doručený na osobnú adresu zamestnancov DPMB bez ich súhlasu. Jedinou cestou, ako sa k nim mohol dostať, je podľa Kratochvílovej prostredníctvom svojej pozície v dopravnom podniku.

Pre náš portál Bratislava24.sk preto podčiarkla, že ide o neférovú vedenou kampaň. “Považujem za neprípustné, aby bola správa verejných podnikov zneužívaná na osobné politické účely," zdôraznila Kratochvílová. "Je to len prejavom nekultúry súčasného vedenia mesta, že takéto excesy povoľuje. Z tohto dôvodu dnes podávam podnet na preskúmanie porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu,” dodala.

Kratochvílová upozornila na Ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, ktorý v článku 4 okrem iného definuje, že “využívať svoju funkciu, právomoci z nej vyplývajúce a informácie nadobudnuté pri jej výkone alebo v súvislosti s jej výkonom na získavanie výhod vo svoj prospech, v prospech jemu blízkych osôb ani iných fyzických osôb alebo právnických osôb.”

Dôležité obsadzovať funkcie na základe odbornosti

Tatiana Kratochvílová plánuje v primátorskom kresle obsadzovať mestské podniky na základe odbornosti, a nie politickými nomináciami. Zaviazala sa k tomu i v Richtárskej prísahe.

“Milan Ftáčnik a jeho partia namiesto toho, aby riešila dopravné problémy mesta, obsadila funkcie v dopravnom podniku politickými nominantmi, ktorí vidia vo svojich funkciách jediný cieľ – politický vplyv a prospech. Vyzývam pána primátora, aby sa k týmto praktikám vyjadril a dištancoval sa od nich,” podčiarkla na záver Kratochvílová.

Reacia Martina Borguľu

Borguľa sa pre náš portál Bratislava 24.sk vyjadril, že on sám vlastní firmu s 2.500 zames­tnancami a keďže s nimi všetkými nemôže byť v styku, štyrikrát do roka im zašle list. Čosi podobné odporúča každému, kto má podobne veľkú firmu, ako on. A na tieto spôsoby si zvykol.

List, ktorý sa stal jablkom sváru medzi ním a Kratochvílovou, bol podľa Borguľu predovšetkým poďakovaním za možnosť zúčastniť sa na podujatí Deň zamestnancov dopravného podniku, na ktorý bol pozvaný ako člen dozornej rady. „List bol zamestnancom distribuovaný dopravným podnikom,“ zdôraznil a pokračoval: „náklady na jeho zaslanie som si platil sám. V liste sa nijakým spôsobom nespomína moja kandidatúra na poslanca.“

Na záver podčiarkol, že sa v liste nenájde žiadna výzva, aby ten- ktorý zamestnanec podporil jeho kandidatúru.

Keďže je presvedčený, že ide o ohováranie, podal na Kratochvílovú trestné oznámenie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM