Michaela Katonová Samospráva Samospráva

Krajskí poslanci vyjadrujú plnú podporu štrajkujúcim učiteľom

Bratislavský samosprávny kraj prejavil podporu štrajkujúcim učiteľom. Krajskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní totiž prijali uznesenie, v ktorom vyjadrujú učiteľom v štrajku plnú podporu, a to nielen školám v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK, ale vo všetkých krajoch.

Ilustračný obrázok k článku Krajskí poslanci vyjadrujú plnú podporu štrajkujúcim učiteľom
Foto: Alexandra Húsková / Zdroj: Dnes24.sk

Zastupiteľstvo BSK zároveň vyzýva aj ostatné vyššie územné celky a ostatných zriaďovateľov škôl na Slovensku, aby podporili legitímne požiadavky učiteľov a nedopustili prípadné obmedzovanie vedenia a učiteľov štrajkujúcich škôl.

Krajskí poslanci sa dnes štrajkom učiteľov zaoberali na návrh poslankyne Eleny Pätoprstej. Podľa podpredsedníčky BSK Alžbety Ožvaldovej pokladali za dôležité, aby sa k štrajku učiteľov bratislavský kraj vyjadril a zaujal k nemu aj stanovisko.

Podľa aktuálnych informácií je k dnešnému dňu v štrajku 305 pedagógov a 24 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK, z toho jedna je úplne zatvorená a v 11 je upravený rozvrh vyučovania.

Ožvaldová tvrdí, že učitelia majú na štrajk legitímne právo, a preto zastupiteľstvo BSK vyzvalo všetkých zriaďovateľov škôl, aby v ňom pedagógom nebránili. „Potrebovali sme to vyjadriť aj uznesením, lebo má väčšiu váhu. V ňom vyzývame všetky VÚC v rámci celého Slovenska, aby nebránili tomuto štrajku učiteľov a prípadne aby sa nešikanovalo. Dostali sme totiž aj takéto informácie, nie v rámci BSK, ale z ostatných krajov, že prebieha nejaká šikana. Ak je to pravda, tak ich vyzývame, aby tomu štrajku dali voľný priebeh,“ povedala podpredsedníč­ka BSK.

Prečítajte si tiež: Bratislavské podniky ponúkli učiteľom pomocnú ruku

BSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti aktuálne 58 stredných škôl a školských zariadení, z toho 36 stredných odborných škôl, dve jazykové školy, 14 gymnázií, dve konzervatóriá a tri spojené školy. Študuje na nich viac ako 18-tisíc žiakov a pracuje približne 2800 pedagogických a nepedagogických zamestnancov.

Časť učiteľov na Slovensku vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Prečítajte si tiež: Učitelia sa nevzdávajú, chystajú ďalšiu protestnú akciu. V pondelok chcú vytvoriť živú reťaz

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM