Rôzne

Kraj opravuje kaštieľ v Modre. Stovky rokov starý tvar múru zostal zachovaný

Keďže samotný kaštieľ a jeho okolie sa nachádza v pamiatkovej zóne, musel mať múr aj schodisko po rekonštrukcii zachovaný jestvujúci tvar a jednotlivé rozmery.

Ilustračný obrázok k článku Kraj opravuje kaštieľ v Modre. Stovky rokov starý tvar múru zostal zachovaný
9
Galéria

Bratislavský samosprávny kraj začal s postupnou rekonštrukciou kaštieľa v Modre, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou a sídlom Malokarpatského osvetového strediska.

Storočný múr

Prvým krokom bola oprava oporného múru v areáli záhrady kaštieľa, ktorý bol ohrozovaný najmä zosuvom pôdy a koreňovým systémom stromov. Vzhľadom na kultúrnu hodnotu a pamiatkovú zónu, ostal zachovaný pôvodný tvar aj rozmery stáročného schodiska.

Rekonštrukciou už prešlo aj priľahlé betónové schodisko. Múr aj schodisko boli vďaka pôsobeniu poveternostných podmienok v dezolátnom stave a múr hrozil zosuvom na stenu samotného kaštieľa. Pôvodný, stovky rokov starý tvar múru zostal zachovaný.

Keďže samotný kaštieľ a jeho okolie sa nachádza v pamiatkovej zóne, musel mať múr aj schodisko po rekonštrukcii zachovaný jestvujúci tvar a jednotlivé rozmery. Rekonštrukcie pozostávali z odkopania jestvujúceho múra po hĺbku novej základovej špáry a následného zosilnenia novými železobetónovými opornými múrmi s priznaným obkladom z lomového kameňa. Betónové schodisko bolo demontované v celom rozsahu. Nové schodisko je zhotovené ako replika pôvodného schodiska. Celkové náklady dosiahli výšku 167 699 eur s DPH.

Práce pokračujú

Rekonštrukcia je postupná, trvať by mala dva roky. Po múre a schodoch prichádza na rad komplexná rekonštrukcia. „Z modranského kaštieľa do dvoch rokov vznikne kultúrne centrum celého regiónu. Po rekonštrukcii tu svoje miesto nájdu neziskovky, vinári ale aj oživená majolika, ktorá je kultúrnym dedičstvom Modry a okolia,“ uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo vo svojich predvolebných novinách.

Rekonštrukcia by mala byť hradená z eurofondov z Programu spolupráce INTERREG V-A SK – AT. Z vlastných zdrojov však najskôr župa opravila jestvujúci oporný kamenný múr.

Kaštieľ v Modre
9
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM