Maros Palesch Rôzne

Kraj bude monitorovať zdravie stredoškolákov

Počas návštevy Strednej zdravotníckej školy na Záhradníckej ulici v Bratislave, ktorá je v pôsobnosti kraja, informovali župan Pavol Frešo a lekár samosprávneho kraja Valerián Potičný o pripravovanom projekte monitoringu zdravia stredoškolskej mládež

Na základe informácii o zhoršujúcej sa úrovne kardio-metabolického zdravia detí základných škôl chce vedenie Bratislavského samosprávneho kraja v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva ponúknuť žiakom stredných škôl možnosť preventívnych vyšetrení. Projekt sa bude týkať viac ako 20-tisíc stredoškolákov, ktorí študujú na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK. Dobrovoľné preventívne prehliadky sa podľa lekára kraja Valeriána Potičného sústredia najmä na civilizačné ochorenia, medzi ktoré patria aj obezita a cukrovka.

„Cieľom je zachytiť vážnejšie choroby u mládeže už v zárodku a hneď ich poslať k špecialistovi. Chceme tak vydať veľmi silný aj jasný impulz žiakom, že má zmysel starať sa o svoje zdravie,“ povedal župan Pavol Frešo počas návštevy zdravotníckej školy. Tento model podľa neho predpokladá vysokú odbornosť preventívnych prehliadok, zabezpečenie ochrany osobných údajov a tiež v sebe obsahuje aj isté asistentské možnosti pre žiakov stredných zdravotníckych škôl na týchto prehliadkach.

Z výsledkov by mohli podľa župana Freša vyplynúť určité preventívne kroky v oblasti školstva a športu, ktoré by sa dali zaviesť v rámci vyučovacieho procesu. „Verím, že ďalšie merania budú potom ďaleko pozitívnejšie,“ doplnil.

Zdroj: BSK, Iveta Tyšlerová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM