Tomáš Stupavský Rôzne

Korene skladateľa Franza Liszta siahajú do Rusoviec

Starí rodičia klaviristu a skladateľa Franza Liszta pochádzali z dnešného slovensko-maďarského pohraničia. Svedčí o tom zápis v matrike rímskokatolíckeho kostola sv. Márie Magdalény v Rusovciach z roku 1775, kde sa Adam Juraj List zosobášil s Barborou Schlesack (Slezákovou).

Ilustračný obrázok k článku Korene skladateľa Franza Liszta siahajú do Rusoviec
Zdroj: Dnes24.sk

Ako povedal historik Juraj Hradský, 19-ročného rodáka z Rusoviec a 21-ročnú rodáčku z Rajky zosobášil pred 240 rokmi, 17. januára 1775, farár Štefan Kempffer.

„Adam Juraj List, školský inšpektor, notár a župan, pochádzal, podobne ako jeho budúca manželka, z rodiny želiarov. Nikto zo zúčastnených na tomto obrade nemohol tušiť, že tento manželský zväzok sa stal základom genetického procesu, ktorý v ďalšej generácii prinesie velikána európskej a svetovej hudby 19. storočia, génia Franza Liszta," dodal Hradský.

Rímskokatolícky kostol sv. Márie Magdalény dal postaviť majiteľ rusovského panstva, uhorský palatín, gróf Štefan Zichy v roku 1668. Farár Štefan Kempffer pôsobil v rusovskom kostole v rokoch 1758–1775. Starí rodičia Franza Liszta sa po svadbe presťahovali do Edelstalu v spolkovej krajine Burgenland, kde Adam Juraj List pôsobil ako učiteľ.

Zdroj foto: commons.wikime­dia.org

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM