Samospráva

Kontrolóri odhalili problémy na základnej škole. Podali trestné oznámenie

Kontrolór bratislavského Nového Mesta podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s vykonanou plánovanou kontrolou na Základnej škole Riazanská.

Ilustračný obrázok k článku Kontrolóri odhalili problémy na základnej škole. Podali trestné oznámenie
Zdroj: TASR

„V účtovníctve našiel kontrolný tím vážne problémy, keď niektoré platby dodávateľom služieb pre školu skončili na účtoch súkromných osôb. Preto bolo pre podozrenie zo spáchania trestného činu sprenevery podané trestné oznámenie na neznámeho páchateľa,” informoval starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Kontrolóri vykonali rekonštrukciu účtovných dokladov

Podľa zistení kontrolórov škole vznikla konaním neznámeho páchateľa škoda, ktorú trestný zákon definuje ako značnú a presahuje stonásobok sumy 266 eur.

Pracovná skupina vedená miestnym kontrolórom vykonávala na škole kontrolu od januára až do augusta tohto roka. Počas nej im bolo oznámené, že došlo v účtovníctve školy k strate účtovných programov a dát. „Útvar kontroly musel vykonať prácnu rekonštrukciu účtovných dokladov podľa dodatočne doložených výpisov z jednotlivých bankových účtov a následne porovnať dodané doklady s dokladmi podľa výpisov z účtov a pokladne organizácie,“ informoval miestny kontrolór mestskej časti Martin Böhm.

Trestné oznámenie podala aj riaditeľka školy

Pri kontrole výpisov z bankových účtov školy bolo okrem iného zistené, že niektoré platby za služby boli uhradené na iné číslo účtu, než je uvedené na faktúre. Skutočné platby šli na súkromné účty rôznych osôb. Boli tiež zistené prípady, kedy úhrady boli realizované bez priložených faktúr.

Trestné oznámenie podala aj riaditeľka školy. „Kontrola prišla v januári a trvala až do augusta. Potom, ako som sa s hrôzou oboznámila s výsledkami kontroly, podala škola trestné oznámenie na neznámeho páchateľa,“ informovala riaditeľka ZŠ Riazanská Emília Pošvancová, ktorá zároveň ku koncu októbra končí vo svojej funkcii. Mestská časť v tejto súvislosti vyhlasuje výberové konanie na nového riaditeľa školy.

Čítajte aj: Odzvonilo prázdninám i niektorým predpisom: Žiakov čakajú novinky, školy štrajk

Ilustračná foto

Podvody na základnej škole
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM