Správy

Kontrole sa nevyhnú ani majitelia psov. Polícia preveruje, či si plnia svoje povinnosti

Práve počas policajnej akcie zameranej na psíčkarov zaznamenali policajti útok psa na človeka. Akcia trvala niekoľko dní a zapojili sa do nej všetky okrskové stanice mestskej polície.

Ilustračný obrázok k článku Kontrole sa nevyhnú ani majitelia psov. Polícia preveruje, či si plnia svoje povinnosti
Zdroj: Dnes24.sk

Mestská polícia vykonala počas týždňa mimoriadnu kontrolu dodržiavania povinností zo strany majiteľov psov. „Kontrolovali sme dodržiavanie všetkých povinností majiteľov psov. Teda napríklad, či rešpektujú zákaz vstupu so psom, či je pes vedený na vôdzke a či je v evidencii psov, ktorú vedie obec,“ uviedla policajná hovorkyňa Ľubomíra Miklovičová.

Akcia trvala niekoľko dní a zapojili sa do nej všetky okrskové stanice mestskej polície. „Skontrolovali sme situáciu na všetkých miestach, na ktoré nás upozornili občania a zástupcovia samosprávy,“ doplnila hovorkyňa. Mnohé miesta, najmä detské ihriská, areály školských a predškolských zariadení policajti kontrolovali opakovane niekoľko dní aj niekoľkokrát denne.

„Dohliadali sme tiež miesta, ktoré slúžia Bratislavčanom na oddych, a ktoré vo zvýšenej miere navštevujú najmä rodičia s malými deťmi,“ spresnila Miklovičová.

Zvýšený dohľad nad dodržiavaním povinností zo strany majiteľov psov vykonala polícia najmä v ranných hodinách, medzi 5:30 a 8:00 hodinou. Situáciu kontrolovali však aj počas iných denných a večerných hodín, najmä v okolí ihrísk a na oddychových miestach.

Akcie majú zmysel

„Počas mimoriadnej akcie sme skontrolovali 181 psov. Zistili sme 24 priestupkov. Najčastejším priestupkom bolo, že pes nebol zapísaný v evidencii, prípadne nemal známku alebo neboli zaňho zaplatené poplatky,“ doplnila Ľubomíra Miklovičová.

V desiatich prípadoch bol porušený zákaz voľného pohybu psov, v dvoch prípadoch majiteľ psa neodstránil exkrementy a v dvoch prípadoch bol porušený zákaz vstupu so psom. O tom, že takéto mimoriadne akcie majú zmysel svedčí aj fakt, že práve v čase konania akcie zaznamenali policajti útok psa na človeka. Prípad sa momentálne prešetruje.

Príslušníci metskej polície budú, tak ako doteraz, aj naďalej v rámci bežného výkonu služby kontrolovať dodržiavanie povinností zo strany majiteľov psov. „Chceme totiž, aby všetci majitelia psov dodržiavali svoje povinnosti. V budúcnosti opätovne vykonáme aj mimoriadne kontroly. Mestská polícia bude o výsledkoch kontroly informovať aj zástupcov samosprávy,“ ukončila policajná hovorkyňa.

Čítajte tiež: Poznáte svoje povinnosti ako majiteľa psa? Za ich porušenie hrozí pokuta viac ako 160 eur

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM