Nina Táborská Rôzne

Kontajnery na Šafku: Mestská časť nekoná, prevádzkovatelia kontajnerov sa nevzdávajú

Téma "Šafko" rezonuje u Bratislavčanov niekoľko mesiacov. Kontajnery mali začať miznúť z námestia v januári, momentálne aj po niekoľkých stretnutiach starostu so zástancami projektu sa veci nepohli nijakým smerom. Predaj v kontajneroch je zakázaný, majitelia prevádzok však stále veria v obnovenie.

Ilustračný obrázok k článku Kontajnery na Šafku: Mestská časť nekoná, prevádzkovatelia kontajnerov sa nevzdávajú
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Zajtra sa malo na Šafku konať podujatie „Restaurant Day“, avšak organizátori ho museli zrušiť. Dôvodom je spor o kontajnery, ktorý rieši mesto so združením Kontakt, ktoré ich spravuje.

„V nedeľu sme sa tešili na to, ako pripravíme Restaurant Day na Šafku. Bohužiaľ nečinnosťou mestskej časti, ktorej sme okrem iného predložili 4 návrhy na právne vyjasnenie nášho statusu ako i Dohodu o zmieri, sa čas na prípravu stal príliš krátkym a nejasným, a preto sme Restaurant Day museli zrušiť,“ informovali organizátori na sociálnej sieti.

Aj takýto zaujímavý projekt nájdete na Šafku: Rozhovor: Biele bicykle ako odmena pre aktívnych Bratislavčanov

Ľudí táto téma už mesiace rozdeľuje na dva bojové tábory. Jedna strana je za zachovanie „Šafka“ v stave v akom sa momentálne nachádza, druhá strana je za odstránenie kontajnerov a tlačí na starostu Starého Mesta, aby splnil to čo sľúbil a kontajnery nadobro z námestia odstránil.

Niekto sa raduje, iný smúti

Projekt akým je „kontajnerové mestečko“ nemá v Bratislave obdoby. Pred viac ako rokom sa bývalá starostka Starého Mesta Tatiana Rosová v nevyužívanom priestore po bývalom reštauračnom zariadení Kazačok rozhodla povoliť pristavenie kontajnerov. Priestor okupovaný bezdomovcami sa zmenil na miesto, ktorému nechýbal život a projekt prinesol do mesta nový vietor.

Pre niekoho bohužiaľ a pre iných chvalabohu, je osud Šafka otázny. Dnes už tam totižto okrem Cyklo Kuchyne nenájdete ani jeden otvorený kontajner. „My pokračujeme, pretože nič nepredávame. Ostatným bolo bohužiaľ zakázané predávať, takže svoje obchody zatvorili,“ povedal nám Tomáš Peciar z Cyklo Kuchyne.

Budúcnosť je otázna

„Nie sme spokojní s tým, ako sa veci naťahujú, je to určite spojené aj s personálnymi výmenami ľudí na úrade. Tu sa tiež jasne ukazuje, aká je dôležitá kontinuita v projektoch a nie ich spolitizovanie. Obeťou sa vždy stanú iba občania. V našom prípade aj šikovní ľudia, ktorí majú svoje kontíky a radi by vám poskytovali s radosťou svoje služby,“ vyjadrili sa ľudia z projektu Šafko na svojom profile.

Už pár dní po minuloročných komunálnych voľbách nový starosta Starého Mesta avizoval, že chce z miestneho úradu prepustiť približne 70 ľudí. O toľko ich tam bolo totiž podľa neho viac ako pred štyrmi rokmi. Úrad by malo opustiť celkom okolo 35 ľudí.

Novou hovorkyňou sa začiatkom februára stala Nora Gubková, s novým šéfom samosprávy prišiel na úrad aj nový prednosta a na posty niektorých vedúcich oddelení mestská časť zase pripravuje výberové konania.

Prečítajte si tiež: Komentár: Pán starosta Števčík, čo takto začať s herňami a nie so Šafkom?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM