Nina Táborská Samospráva

Koniec výhovorkám: Na námestiach nájdete tabule na zákaz pitia alkoholu

Mesto na príkaz prokuratúry osádza nové tabule. Je na nich pohár na stopke a fľaša v červenom prečiarknutom kruhu. Bratislava takto začala obyvateľov upozorňovať na miesta, kde sa nesmie piť alkohol. Takýto zákaz už počas tohto roka porušilo viac ako 1500 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Koniec výhovorkám: Na námestiach nájdete tabule na zákaz pitia alkoholu
Zdroj: Dnes24.sk

Nájdete ich napríklad v Sade Janka Kráľa, na Račianskom mýte, v areáli Kuchajdy, pred stanicami či na niektorých miestach medzi panelákmi. Na týchto miestach vám už vyhováranie, že ste o zákaze nevedeli, len tak ľahko neprejde.

Mesto ešte v júni určilo celkovo 107 ulíc, námestí či parkov, kde sa nesmie popíjať.

Reagovalo tak na protest prokurátora, ktorému sa nepáčilo, že Bratislava zakazuje predávať či piť alkohol plošne na všetkých verejne prístupných miestach. Musela tak lokality určiť jasne a presne, a tiež verejnosť oboznámiť, ktoré to sú.

„Magistrát postupne inštaluje na miestach, ktoré boli na to určené, tabule,“ vraví vedúca referátu mediálnej komunikácie hlavného mesta Daniela Rodinová.

Zatiaľ sú tri na Hviezdoslavovom námestí, štyri na Námestí SNP, po jednej má Primaciálne a Hlavné námestie, Námestie Eugena Suchoňa, Námestie Franza Liszta, a tiež Mikulášska ulica.

Mestskí policajti od začiatku roka prichytili ľudí, ako pijú na verejnom priestranstve alkohol vyše 1500-krát. Hoci za popíjanie Bratislavčanom hrozí 33-eurová pokuta, polícia tento rok za porušenie nariadenia utŕžila len 490 eur.

„Priestupku sa dopúšťajú v tomto smere najčastejšie ľudia bez strechy nad hlavou, od ktorých vymôcť pokutu je vzhľadom na ich finančnú situáciu takmer nemožné,“ vraví hovorca. „Podľa zákona o priestupkoch je možné priestupok riešiť aj napomenutím,“ dodáva.

Medzi lokality, kde sa nesmie piť alkohol, sa dostali napríklad aj parkoviská pred nákupnými centrami, miesta pred obchodnými domami, čerpacia stanica, rôzne vnútrobloky, miesta s verejnou zeleňou či priestranstvo pred Zimným štadiónom Ondreja Nepelu.

Lokality si určovali mestské časti spolu s náčelníčkou mestskej polície.

Alkohol sa tiež v Bratislave naďalej nesmie piť v blízkosti škôl, cintorínov, zdravotníckych zariadení, pri kostoloch, na detských ihriskách či nástupištiach mestskej hromadnej dopravy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM