Nina Táborská Rôzne

Koniec vláčenia kufrov po schodoch? Mesto vymieňa eskalátory na Hlavnej stanici

Cestujúci sa po rokoch konečne dočkajú! Mnohí tomu už ani neverili, tento týždeň však magistrát začal s obnovou eskalátorov na jednom z najfrekventovanejších miest Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Koniec vláčenia kufrov po schodoch? Mesto vymieňa eskalátory na Hlavnej stanici
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Hlavná stanica ani jej okolie nepatria k častiam Bratislavy, na ktoré by jej obyvatelia mohli byť pyšní. Výstavba novej je v nedohľadne, mesto upravuje čo sa dá. Hodiny investorovi tikajú, čas na prestavbu stanice má už len do konca roka. S prácami ešte nezačal. Začalo však mesto.

Pohodlnejšie cestovanie

Na nefunkčné eskalátory sa cestujúci sťažovali neustále. Mesto sa tento týždeň konečne pustilo do ich obnovy. „Začali sme s výmenou eskalátorov na Hlavnej stanici – v smere od električiek priamo do budovy stanice. V týchto dňoch prebieha demontáž,“ informuje magistrát. Nové eskalátory by mali byť hotové do konca júna.

Magistrát pristúpil k celkom novým eskalátorom, nakoľko ich oprava by bola rovnako nákladná.

Stanica patrí k najfrekvento­vanejším miestam Bratislavy, denne zažíva veľký nápor cestujúcich. Jej obnova je v nedohľadne. Mesto sa preto v poslednej dobe pustilo do viacerých opráv jej okolia.

Čítajte tiež: OBRAZOM: Pozrite sa, ako vyzerala Hlavná stanica v minulosti a dnes

Za posledné obdobie sa zmenila napríklad organizácia dopravy a pribudlo nové vodorovné a zvislé dopravné značenie, povrchy komunikácií, chodníkov, nástupíšť, nové smetné koše, nanovo boli natrené zábradlia. Parkovisko taxíkov bolo presunuté do spodnej časti námestia, pribudol tiež najužší cyklopruh na Slovensku a hoci to trvalo tri roky, podarilo sa zmodernizovať obratisko a na stanicu sa vrátili električky.

Predstaničné námestie, ako jedna zo vstupných brán do hlavného mesta, prešla tiež revitalizáciou. Pred časom totiž mesto obnovilo „chátrajúcu drevenú konštrukciu“::http://bratislava.dnes24.sk/…bnovy-228589 za 36-tisíc eur. Stále však ide o čiastkové práce, ktoré by sa nemuseli robiť, keby sa konečne začala sľubovaná prestavba.

Nová stanica v nedohľadne

Na obnovu priestoru pred Hlavnou stanicou ostal pritom investorovi čas už len do konca roka. S prácami v teréne ešte nezačal, nedohodol sa s predchádzajúcim ani súčasným vedením mesta. Od samosprávy posledné roky žiada uzatvoriť k zmluve dodatok. Mesto to odmieta.

Transprojekt má na stanici vybudovať cesty aj podzemnú električku a dohodnuté skolaudované objekty odovzdať do konca roka 2016. To hovorí zmluva o budúcej kúpnej zmluve, ktorú podpísal s investorom ešte exprimátor Andrej Ďurkovský. Za to mu potom Bratislava dá do vlastníctva vyše 22-tisíc štvorcových metrov pozemkov a investor v lokalite postaví nákupné centrum.

Pozrite si viac: Dočká sa Bratislava novej Hlavnej stanice? Tento rok vyprší termín na jej obnovu, práce ani nezačali

Nová stanica v nedohľadne: TASR

Výmena eskalátorov na Hlavnej stanici
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM