Nina Táborská Samospráva

Koniec prespávaniu na lavičkách? Mesto sa pustilo do skrášľovania verejných priestorov

Mesto v týchto dňoch ukončilo prvú fázu opráv mestských lavičiek. Na túto revitalizáciu bolo vyčlenených viac ako 25-tisíc eur. Zároveň sa spúšťa aj pilotný projekt osadzovania operadiel do stredu lavičky. To by malo zamedziť ľuďom, aby na lavičkách prespávali.

Ilustračný obrázok k článku Koniec prespávaniu na lavičkách? Mesto sa pustilo do skrášľovania verejných priestorov
Zdroj: Dnes24.sk

Počas prvej fázy opráv bolo na Námestí M. Benku zrekonštruovaných 25 lavičiek a 38 zrevitalizo­vaných lavičiek už skrášľuje Hodžovo námestie. Opravy poškodených lavičiek budú na území Bratislavy realizované v ďalších troch etapách.

„Začali sme skvalitňovať a skrášľovať verejné priestory opravou a výmenou mestských lavičiek. Chceme, aby boli lavičky funkčné, bezpečné a aby esteticky dotvárali mestský priestor,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

„Naši zamestnanci prešli celé mesto a našli až 306 lavičiek, ktoré nemali správcu. Lavičky bez správcu mesto zaradilo do databázy a bude sa o ne starať. Pri kontrole sme následne identifikovali viac ako 340 poškodených lavičiek,“ vysvetlil primátor Nesrovnal. Celkovo je tak teraz v správe mesta 437 lavičiek.

Prečítajte si tiež: Od grafity k politickým vyznaniam: Mysleli ste si, že podchod na Trnavskom mýte už nemôže vyzerať horšie? Omyl

Na revitalizáciu lavičiek vyčlenilo hlavné mesto viac ako 25-tisíc eur. Ďalšie práce budú pokračovať opravou zlomených alebo doplnením chýbajúcich konštrukcií a drevených častí lavičiek v lokalitách Bartókova ul., Námestie Eugena Suchoňa, Klincová – Mraziarenská ul, Geologická ul., Slovinská a Dunajská ul. a na iných uliciach.

Tretia etapa je zameraná na Horský park. V rámci nej sa bude realizovať výmena 89 kusov drevených častí a náter 79 kusov lavičiek. V rámci tejto etapy bude odstránených a obnovených 5 kusov úplne zdevastovaných lavičiek.

Jednotná tvár mesta

Na jar v roku 2016 bude revitalizácia lavičiek ukončená úplnou obnovou náterov na všetkých lavičkách v správe mesta tak, aby sa farebnosť lavičiek zjednotila. Úplná rekonštrukcia lavičiek sa tiež uskutoční v najfrekvento­vanejších lokalitách hlavného mesta, napr. na Kamennom námestí, pred Starou tržnicou, na Nám. Ľ. Štúra, Americkom námestí či Hurbanovom námestí.

Mesto zároveň spúšťa pilotný projekt osadzovania operadiel do stredu lavičky. „K týmto krokom nás viedli výhrady Bratislavčanov sťažujúcich sa na obsadzovanie lavičiek neprispôsobivými občanmi, ktorí na nich prespávajú,“ vysvetlil primátor Nesrovnal.

Prečítajte si tiež: KOMENTÁR: Sťažujeme sa na Hlavnú stanicu, sami ju však ničíme. Kto je zodpovedný za jej žalostný stav?

Na základe ich podnetov mesto vybralo najproblematic­kejšie miesta pre inštalovanie stredových operadiel. Takýmto spôsobom problém s neprispôsobivými občanmi riešia aj iné európske mestá a inštitúcie.

Prvých 10 lavičiek pred Starou tržnicou už má nainštalované stredové operadlá, ďalších 12 kusov operadiel bude nainštalovaných pri Dunaji pod Mostom SNP a na Mestských hradbách.

Na webovej stránke mesta je k dispozícii anketa, v ktorej sa môžete vyjadriť, či vám takáto úprava vyhovuje, alebo nie a rozhodnúť tak, či mesto bude v projekte osádzania dodatočných operadiel na lavičky pokračovať. „Verejný priestor patrí predsa všetkým Bratislavčanom a chceme poznať ich názor. Ak im bude takéto riešenie vyhovovať, použijeme ho aj na ďalšie lavičky,“ uzavrel primátor Nesrovnal.

Lavičky, ktoré sa nachádzajú na území mesta, sú buď v správe hlavného mesta, alebo v správe mestských častí. Niektoré lavičky osadzujú aj súkromné spoločnosti. „Tie, ktoré sú v správe mesta, vrátane tých, ktoré doteraz nemali správcu, označíme štítkom tak, aby bolo jasné, na koho sa obrátiť, ak je lavička znečistená, alebo pokazená,“ doplnil primátor Nesrovnal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM