Správy

Koniec parkovacej politiky v Bratislave? Prokuratúra podala protest proti VZN

Všeobecne záväzné nariadenie o pravidlách parkovania v hlavnom meste napadol prokurátor. Niektoré ustanovenia nariadenia sú podľa neho protiprávne.

Ilustračný obrázok k článku Koniec parkovacej politiky v Bratislave? Prokuratúra podala protest proti VZN
14
Galéria
Zdroj: TASR

Krajská prokuratúra v Bratislave podala tento mesiac proti všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o jednotnej parkovacej politike v hlavnom meste protest. V ňom sú namietané viaceré rozpory so všeobecne záväznými právnymi predpismi. V prípade nevyhovenia protestu bude zvažovať prokuratúra podanie žaloby na súd.

Prokuratúra namieta hlavnému mestu uloženie zákazu parkovania nad rámec zákona o cestnej premávke. „Mesto prekročilo splnomocňujúce ustanovenie cestného zákona a upravuje aj zákonom nezakázaný spôsob parkovania,“ uviedol Michal Šúrek z Krajskej prokuratúry v Bratislave.

Kde vidí prokuratúra problémy

Problém, ktorý hraničí s porušením ústavnosti, je podľa prokuratúry aj prekročenie kompetencie mesta pri určovaní postavenia rezidentov v jednom byte vo vzťahu k prvému a ďalšiemu vozidlu na byt. Krajská prokuratúra namieta tiež nezákonne skryté sankcionovanie priestupcov, ktoré predstavuje prekročenie kompetencie mesta v jeho samosprávnej pôsobnosti a súčasne ide o neoprávnený spôsob vymáhania zaplatenia pokút uložených v súvislosti s nesprávnym parkovaním.

Prokuratúra upozorňuje, že hlavné mesto nie je oprávneným subjektom na cenovú reguláciu parkovania a musí určiť pevnú sumu jednotlivých položiek parkovného alebo to ponechať na mestské časti.

Poukazuje tiež na bezdôvodné obohatenie pri poskytovaní služieb parkovania, pokiaľ mesto pri zániku platnosti parkovacej karty, v dôsledku zmeny trvalého bydliska, nevráti pomernú časť zaplatenej sumy. Prokuratúra upozorňuje aj na nepresné definície pojmov či na chýbajúce prenesenie kompetencií na mestské časti v rámci štatútu Bratislavy, ktoré je nevyhnutným predpokladom pre zákonné zapojenie sa mestských častí do parkovacej politiky.

Reakcia magistrátu

Magistrát uviedol, že protest prokurátora proti VZN o parkovacej politike eviduje. Argumenty prokuratúry si chce teraz dôkladne preštudovať i posúdiť a predložiť tento protest na vyjadrenie poslancom mestského zastupiteľstva v júni. Tí rozhodnú, či mu vyhovejú, alebo nie.

„Je potrebné, aby sa právnici na magistráte týmto protestom podrobne zaoberali a v rámci možností upravili platné VZN, ako aj platný štatút. Nazdávam sa však, že prokuratúra by sa nemala starať do toho, akým spôsobom si hlavné mesto a jeho mestské časti podelia v oblasti parkovania vlastné kompetencie, lebo to vychádza zo vzájomnej dohody a bez nej žiadne parkovanie na území Bratislavy nebude,“ povedal mestský poslanec Milan Vetrák.

Mestský poslanec a šéf dopravnej komisie Jozef Uhler upozornil, že protest je len právny názor prokurátora a nijakým spôsobom nenarúša platnosť VZN a o nesúlade so zákonom môže rozhodnúť až súd.

Ilustračný obrázok

Parkovanie v Petržalke
14
Galéria
Zdroj: Rozumné parkovanie
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM