Alexandra Húsková Rôzne

Koniec bojov o Mičurin? Ekoiuventu vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku

Podaril sa ďalší krok na záchranu Ekoiuventy, ktorej súčasťou je aj kúpalisko Mičurin. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky vyhlásil súbor objektov, ktoré verejnosť pozná ako Ekoiuventu, za národnú kultúrnu pamiatku.

Ilustračný obrázok k článku Koniec bojov o Mičurin? Ekoiuventu vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku
Zdroj: TASR

Pamiatkový úrad Slovenskej republiky začal v septembri minulého roka správne konanie o vyhlásení Domu mládeže s areálom za národnú kultúrnu pamiatku na základe „Podkladu pre vyhlásenie národnej kultúrnej pamiatky“, ktorý bol vypracovaný na základe podnetu Združenia občanov lokality Hrad-Slavín, Občianskeho združenia OZ letné kúpalisko Mičurín, Hlavného mesta SR Bratislavy, Mestskej časti Bratislava – Staré Mesto a fyzickej osoby. Podnet na vyhlásenie písomne podporili aj Spolok architektov Slovenska a Bratislavský samosprávny kraj.

„Miestne zastupiteľstvo ešte minulý rok uznesením zaviazalo starostu Radoslava Števčíka, aby podnikol všetky kroky na vyhlásenie areálu za pamiatku. Hoci žiadosť na zápis bola niektorými právnikmi spochybnená, Pamiatkový úrad nakoniec areál za pamiatku vyhlásil,“ informovala Nora Remiárová, hovorkyňa MČ Staré Mesto.

Magistrát sa v prípade objektu Mičurinskej stanice s areálom vyjadril, že sa jedná o komplex, ktorý má urbanisticko – historický, architektonický, výtvarný aj socio-kultúrny význam. „Je hmotným dokladom jednej z vývojových etáp mestského organizmu a tiež dokladom politicko-spoločenských pomerov svojej doby,“ uviedlo mesto. Magistrát v materiáli v plnej miere podporil vyhlásenie areálu bývalej Mičurinskej stanice za národnú kultúrnu pamiatku.

Prečítajte si aj: Sľuby sa sľubujú… Ministerstvo školstva však kauzu okolo areálu Mičurin stále nerieši

Budovu a areál Iuventy na Búdkovej ulici opustili minulý rok v októbri poslední úradníci, ktorí sa presunuli do inej budovy Iuventy v Karlovej Vsi. Podľa bývalého ministra školstva Juraja Draxlera pristúpili k tomuto kroku preto, aby boli úradníci pohromade.

V máji 2015 Denník N však informoval o tom, že k tomuto kroku štát pristupuje v čase, keď sa k susedným pozemkom v areáli na Búdkovej ulici dostal bývalý developer z Penty Juraj Šaštinský. Šéf rezortu školstva následne reagoval, že budova a areál Iuventy sa predávať nebudú a ministerstvo školstva to ani nikdy neplánovalo.

V októbri rezort oznámil, že hľadá občianske združenia s projektmi a plánom na využitie budovy a pozemku na krúžkovú činnosť, kultúrne či športové aktivity.

Prečítajte si aj: Stromy v objekte Mičurin boli vyrúbané nelegálne

Zdroj:Tasr/Dnes24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM