Rôzne Správy

Konferencia predstavila smart riešenia v bratislavskom regióne

Cieľom konferencie bolo hľadať konkrétne smart riešenia pre obce a mestá v našom kraji. Hlavnými témami boli doprava, životné prostredie a cestovný ruch.

Ilustračný obrázok k článku Konferencia predstavila smart riešenia v bratislavskom regióne
8
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pod záštitou Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku zorganizoval konferenciu Bratislava Smart Region. Tá do bratislavského Vodárenského múzea priniesla tých najdôležitejších hráčov na poli smart riešení. Bratislava24.sk informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

„Málokto vie, čo vlastne Smart agenda znamená, hoci je trendom o tom rozprávať. Pre našu samosprávu to znamená prinášať ekonomickejšie, ekologickejšie, hospodárnejšie, adresnejšie služby svojim obyvateľom za pomoci moderných technológií. Vybrali sme na túto konferenciu tri témy: cestovný ruch, životné prostredie a doprava, pretože sú to oblasti, ktorým sme venovali svoje obrovské úsilie,“ vyjadril sa predseda BSK Pavol Frešo.

Konferencia odštartovala odbornými worshopmi na tému doprava, cestovný ruch a životné prostredie. Účastníci boli rozdelení do troch skupín a diskutovali o pripravenosti konkrétnych smart riešení pre implementáciu v regióne. Pre každú skupinu boli vybraté viaceré relevantné projekty, ktoré zástupcovia akadémie, verejnej správy, startup komunity, biznisu, NGO a facilitátor skupiny spoločne riešili.

O čom sa diskutovalo

Cieľom konferencie bolo hľadať konkrétne smart riešenia pre obce a mestá v našom kraji, teda s využitím moderných technológií urobiť základné služby pre občanov kvalitnejšie, efektívnejšie a aplikovateľné na území Bratislavského kraja. V oblasti doprava sa napríklad diskutovalo o vhodných riešeniach podporujúcich využitie alternatívnych spôsobov dopravy a motivujúcich k presedlaniu z automobilu na iný typ dopravy. V rámci témy cestovného ruchu sa prezentovali smart riešenia na aktívne trávenie voľného času ako aj spojenie turizmu a ochrany životného prostredia.

Súčasťou podujatia boli aj prezentácie Keynote speakrov či panelové diskusie, v ktorých sa hovorilo o hospodárení s vodou a energiami, adaptácii na zmenu klímy, či reakcii na extrémne počasie a ich zohľadnenie v smart stratégii.

Účastníci workshopov

Workshopu za dopravu sa napríklad zúčastnil vysokoškolský pedagóg a výskumník v oblasti automatizácie, mechatroniky a kybernetiky Štefan Kozák, ďalej Stanislav Styan z Bratislavskej integrovanej dopravy či Martin Semjan zo spoločnosti Softwareone ako cloud architekt.

Facilitátorom workshopu za oblasť životného prostredia bol Martin Komínek zo spoločnosti SimpleCell, ktorá na Slovensku vybudovala celonárodnú sieť pre internet vecí Sigfox. Zúčastnil sa ho aj zakladateľ spoločnosti Tercial, investor a riešiteľ výskumného projektu v oblasti terciálneho čistenia odpadových vôd prostredníctvom membránového bioreaktora Vladimír Bielik.

Tretieho workshopu, ktorý bol na tému cestovného ruchu, v skupine debatovali kvestor Vysokej školy ekonomickej Ľuboš Cibák, dizajnérka a riaditeľka Slovak Fashion Council Dana Kleinert či Lukáš Dobrocký výkonný riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism, ktorý bol zároveň aj jedným zo speakrov na konferencii.

„To naj smart riešenie, ktoré je na jednej strane veľmi ľahko popísateľné, na druhej strane veľmi ťažko realizovateľné je spolupráca a koordinácia. My ako cestovnoruchári potrebujeme mať vstupy. To znamená musíme vedieť na základe údajov pracovať a rozvíjať tie produkty, ktoré sú zaujímavé,” povedal Lukáš Dobrocký.

Konferencia Bratislava Smart Region
8
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM