Kultúra

Koncert zboru z Texasu odštartuje 14. ročník kampane Na kolesách proti rakovine

Koncert, na ktorom vystúpi 70-členný spevácky zbor Texas A&M University Singing Cadets, sa uskutoční v nedeľu 22. mája o 19.00 h vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave na Mýtnej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Koncert zboru z Texasu odštartuje 14. ročník kampane Na kolesách proti rakovine
Zdroj: TASR

Spievajúci kadeti z Texas A&M University pôsobia v Spojených štátoch amerických od roku 1893. Jeho dirigentom sa v roku 1995 stal David Kipp. Zbor sprevádza na klavíri Holly Moore.

Koncert bude štartom 14. ročníka kampane Na kolesách proti rakovine 2016, Týždňa v pohybe (Move Week) a Svetového dňa výziev (World Challenge Day), informoval manažér Nadácie Výskum rakoviny Ján Juráš.

Na koncerte zaznejú v podaní hostí z Texasu známe duchovné skladby, napríklad Amazing Grace – Nádherná milosť, Prayer of the Children – Modlitba detí, The Lord Bless You – Žehnaj vás pán, ďalej slávne pochodové a hymnické piesne (The Battle Hymn of the Republic – Glory, Glory Hallelujah), ako aj country skladby (Ghost Riders in the Sky – Nebeskí jazdci), melódie z muzikálov a iné.

Pred koncertom predstavia nové tričká, šiltovky a ďalšie veci bývalá úspešná reprezentantka v krasokorčuľovaní Oľga Bästendigová a majster sveta v boxe Tomi KID Kovács. Podporu kampani na diaľku vyjadrí aj reprezentant Slovenska v cyklistike Juraj Sagan.

Súčasťou koncertu bude verejná zbierka v rámci kampane Na kolesách proti rakovine určená na zakúpenie Systému na produkciu ultračistej vody pre náročné laboratórne aplikácie, ako sú genomika, proteomika, molekulárna biológia a Identifikačného systému nádorových vzoriek a zariadení s využitím 1D a 2D kódov, uviedol Juráš.

Organizátormi koncertu sú Nadácia Výskum rakoviny a občianske združenie Ars ante portas.

Na koncert je jednotné symbolické vstupné, každý návštevník musí mať vstupenku na konkrétne miesto. Vstupenky je možné zakúpiť na sieti ticketportal.

Ako ďalej konštatoval Juráš, aj v 14. ročníku kampane Na kolesách proti rakovine chce Nadácia Výskum rakoviny s partnermi naplno rozkrútiť kolesá na pomoc onkologickým pacientom a rozširovať osvetu o výskume, prevencii a liečbe rakoviny i o zdravom životnom štýle. V máji 2016 sa táto kampaň zapojila do medzinárodných pohybových aktivít Týždňa v pohybe (Move Week) a Svetového dňa výziev (World Challenge Day).

Viaceré aktivity sa uskutočnia v rôznych častiach Bratislavy a Dunajskej Lužnej v dňoch 25. mája, 27. mája a 28. mája 2016. V ďalších mesiacoch (v júni, auguste a septembri) sa kampaň Na kolesách proti rakovine bude realizovať aj na iných miestach. Záverečné podujatie sa bude konať v Bratislave v druhej polovici septembra.

Prečítajte si tiež: Viva Musica! festival uvedie projekt Spievankovo so symfonickým orchestrom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM