Kultúra

Koncert belasého motýľa v Bratislave upozorní na život so svalovou dystrofiou

Hlavné námestie v Bratislave ožije dnes poobede hudbou. Konať sa tam bude Koncert belasého motýľa, ktorý upozorní na život ľudí so svalovou dystrofiou. Odkázaní sú na pomoc druhej osoby, pretože ich svaly sa stávajú bezvládnymi.

Ilustračný obrázok k článku Koncert belasého motýľa v Bratislave upozorní na život so svalovou dystrofiou
Zdroj: TASR

„Na pódiu predstavíme osudy niektorých z nich, ktorí statočne zvládajú ťažké dôsledky tohto ochorenia,“ informoval koordinátor kampane Jozef Blažek z Organizácie muskulárnych dystrofikov (OMD) na Slovensku. Bez nároku na honorár vystúpia Sima Martausová, Korben Dallas, Para, Bad Karma Boy a Pressburger Kletzmer Band.

Vstup je voľný, program sa začne o 16.30 h. Verejnosť môže dystrofikom finančne pomôcť, na mieste budú dobrovoľníci s pokladničkami. Výťažok zo zbierky poputuje na doplatky za zdravotné kompenzačné pomôcky, ktoré štát hradí len čiastočne.

Verejnosť môže prispieť do zbierky aj online, a to cez webovú stránku www.belasymotyl.sk. Peniaze tiež možno zaslať na číslo účtu SK22110000000­0292186747.

Svalová dystrofia je ochorenie svalov celého tela, spôsobuje bezvládnosť, odkázanosť na pomoc druhej osoby a rôzne pomôcky. Najťažšie formy vyžadujú dýchanie pomocou umelej ventilácie. Ochorenie má postupne zhoršujúci priebeh a je nevyliečiteľné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM