Kultúra

Komunizmus na Balkáne. V galérii Z vás ohromia fotky o politických premenách Juhoslávie

Pod názvom Štafeta mladosti má výtvarníčka Olja Triaška Stefanovič výstavu v bratislavskej Galérii Z. Koná sa v rámci festivalu Mesiac fotografie, jeho časti Propaganda a moc.

Ilustračný obrázok k článku Komunizmus na Balkáne. V galérii Z vás ohromia fotky o politických premenách Juhoslávie
Zdroj: TASR

Podľa kurátorky výstavy Bohunky Koklesovej je to autorkin pohľad do nedávnej minulosti nielen v podobe fotografií, ale aj spomienkovými predmetmi, ktoré patria do kultúry pamäti. Zároveň je to pripomenutie atmosféry komunistickej doby i štátnych zmien.

„Narodila sa v Juhoslávii a bez toho, aby opustila územie, žila vo viacerých štátoch. Večer si ľahla do postele a ráno sa zobudila v inej krajine,“ vtipne pripomenula Koklesová.

Rodáčka z Nového Sadu (1978) spomína, že do roku 1992 žila v Juhoslávii a po ďalších troch zmenách patrí do Srbska. Okrem objektov Moja zbierka mladosti si školské časy pripomína rodinnými fotografiami i videom Titova štafeta mladosti. Bolo to masové športové podujatie na počesť prezidenta Juhoslávie, ktoré sa pravidelne konalo od roku 1945 do konca 80. rokov.

V expozícii je školský portrét prezidenta aj jeho socha na dvojmetrovej farebnej fotografii. Keď prezident zomrel mala štyri roky, ale doteraz je jeho prítomnosť na mnohých miestach. Svietiaca fotografia Budovanie identity a ďalšie diela tiež pripomínajú premeny autorkinej rodnej krajiny.

Olja Triaška Stefanovič v roku 2007 absolvovala magisterské štúdium na Katedre fotografie a nových médií Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, kde pedagogicky pôsobí. Získala štipendijný pobyt UNESCO v Španielsku (2002). Má za sebou niekoľko samostatných výstav na Slovensku, v ČR, Srbsku, Nemecku a Španielsku. V roku 2010 sa stala finalistkou 4. ročníka prestížnej ceny Národnej galérie v Prahe a skupiny ČEZ pre mladého umelca Cena 333.

Výstava potrvá do 30. novembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM