Rôzne Správy

Komunitná záhrada Ostredky má za sebou úspešnú prvú sezónu. Čo chystajú na budúci rok?

Prvá komunitná záhrada na území Ružinova vznikla len na jar tohto roka. Už teraz sa ale teší veľkému záujmu mnohých Bratislavčanov, ktorí túžia po vlastnej záhradke.

Ilustračný obrázok k článku Komunitná záhrada Ostredky má za sebou úspešnú prvú sezónu. Čo chystajú na budúci rok?
6
Galéria
Zdroj: FB Komunitná záhrada Ostredky

Komunitná záhrada na ružinovskom sídlisku Ostredky vznikla na jar tohto roku v areáli Športového gymnázia, na mieste zanedbaného a zarasteného volejbalového ihriska. Nový verejný priestor, kde môžu ľudia pestovať vlastnú zeleninu, oddychovať alebo sa porozprávať so susedmi, založilo občianske združenie Komúna v spolupráci s občianskym združením Vnútroblok.

Nadšenci z Ostredkov majú prvú sezónu už za sebou a hodnotia ju ako veľmi úspešnú. „Už na začiatku nás prekvapil veľký záujem okolia, ktorý trval počas celej sezóny a trvá prakticky stále, kedy sa mi stále ozývajú noví záujemcovia. Mali sme viac ako 12 podujatí, do ktorých sa mohli zapojiť nielen záhradkári, ale aj široká verejnosť,“ Bratislava24.sk informoval Ladislav Dudor, zakladateľ OZ Komúna a iniciátor celého projektu.

Priestor na pestovanie aj relax

Vďaka grantom z mestskej časti Ružinov a Nadácie Ekopolis sa komunitnú záhradu podarilo vybaviť všetkým potrebným na jej fungovanie. Okrem pestovateľských boxov sa tam nachádza aj domček na náradie i samotné náradie, nádrže na vodu aj kompostovisko. „Športové gymnázium nám zabezpečuje prístup k vode a neďaleká pizzeria Planétka nám darovala šesť piknikových setov na posedenie,“ doplnil Dudor.

Ostredky získali skvelý, funkčný a originálny priestor nielen na pestovanie, ale aj na relax, pikniky, grilovanie či posedenie počas teplých letných večerov.

„Teší ma najmä to, keď vidím nadšených ostatných ľudí z toho, čo sme tu spoločne vybudovali. Rovnako sa teším, že množstvo ľudí začalo veriť tomu, že aj jednotlivec či malá skupina obyvateľov môže zmeniť svoje okolie k lepšiemu a začali si svoje susedstvo viac všímať,“ povedal Dudor.

Plány do budúcej sezóny

Tohtoročná sezóna ešte len nedávno skončila, ale už teraz sú plány do tej budúcej. „Chceme pokračovať v tom, čo sme nestihli, teda vybudovať bylinkovú skalku, hmyzí hotel či relaxačný chodník. Bol by som rád, keby sa nám vo väčšej miere podarilo zapojiť ľudí, aby sa spolupodieľali na budovaní záhradky nielen fyzicky, ale aj svojimi nápadmi,“ prezradil Dudor s tým, že prehodnotia aj možnosť pridania ďalších pestovateľských bo­xov.

Začiatok novej sezóny bude závisieť predovšetkým od počasia, ale ako avizuje Ladislav Dudor z OZ Komúna, predpokladaný termín je marec, kedy by mali začať prvé brigády. Tým bude ale ešte predchádzať organizačné stretnutie, na ktorom si budú môcť všetci záhradkári a záujemcovia odprezentovať svoje nápady a pripomienky do novej sezóny.

Ilustračný obrázok

Komunitná záhrada Ostredky
6
Galéria
Zdroj: FB Komunitná záhrada Ostredky
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM