Tomáš Stupavský Rôzne

Komunálne voľby v Dolnom Rakúsku: V Hainburgu a vo Wolfsthale uspeli slovenskí kandidáti

Začne Slovákom žijúcim za hranicami svitať na lepšie časy? Ich záujmy by mohli presadzovať aj ich dvaja krajania, ktorým sa podarilo získať pozície miestnych poslancov v meste Hainburg, respektíve v obci Wolfsthal.

Ilustračný obrázok k článku Komunálne voľby v Dolnom Rakúsku: V Hainburgu a vo Wolfsthale uspeli slovenskí kandidáti
Zdroj: Dnes24.sk

Počas nedele sa u našich západných susedov, konkrétne v Dolnom Rakúsku, konali komunálne voľby a do boja o poslanecké kreslá sa zapojili aj Slováci. Tí kandidovali hlavne v mestách a obciach, ktoré sa nachádzajú hneď za našou západnou hranicou, pretože napríklad v Hainburgu a v obci Wolfsthal žijú početné komunity Slovákov, ktorých už omrzel život v Bratislave a želali si zmenu.

Prvý slovenský poslanec v Hainburgu

Historicky prvým mestským poslancom v Hainburgu sa stal Rastislav Pavlík. Ten kandidoval za stranu ÖVP (Rakúska ľudová strana), ktorá získala vo voľbách 18 mandátov a práve Pavlík sa umiestnil na 18. mieste.

No v Rakúsku majú voliči možnosť prideľovať preferenčné hlasy, ktorých slovenský kandidát získal 69, čo ho posunulo na 17. pozíciu. „Môj odhad je, že na voľbách sa zúčastnilo asi sto z 800 Slovákov, ktorí sú už oprávnení voliť. Priznám sa, že som trochu sklamaný z takej nízkej účasti," prezradil pre Bratislava24.sk Rastislav Pavlík.

V Hainburgu približne žije 1200 Slovákov, ktorí tu majú nahlásení trvalý alebo prechodný pobyt.

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Ako sa žije Slovákom v Hainburgu? Niektorí domáci obyvatelia majú voči komunite predsudky

Pavlík bude chcieť ako poslanec zlepšiť vzájomnou komunikáciu slovenských občanov s mestom a domácim obyvateľmi. A v neposlednom rade aj podieľať sa na rozvojových aktivitách ako: dostavba školy, zvýšiť počet tried pre malé deti (jasle), oživenie mesta (služby, turistika, kultúra), doprava, regulácia výstavby, športové a rekreačné aktivity a podobne.

Rastislava Pavlíka prehovoril na kandidatúru posledný starosta Josef Zeitelhofer, ktorý má veľkú šancu pôsobiť vo svojej funkcii aj naďalej, keďže o novom starostovi rozhodujú zvolení poslanci.

Vo Wolfsthale až traja kandidáti

Iba päť kilometrov od Bratislavy leží obec Wolfsthal, kde kandidovali až traja Slováci. Uspieť sa podarilo iba Zuzane Ondrisovej. Zvyšní dvaja Juraj Lovás a Peter Achberger sa do zastupiteľstva nedostali.

Ondrisová sa taktiež objavila na kandidátke strany ÖVP, konkrétne na 20. mieste. Nakoniec zisk 40 preferenčných hlasov ju posunul až na desiate miesto. Slovenka mimochodom získala zo všetkých kandidátov tretí najvyšší počet preferenčných hlasov.

Strana ÖVP, ktorá sa radí medzi tie pravicové, získala napokon v obecnom zastupiteľstvo desať mandátov.

V obci Wolfsthal žije približne 1200 obyvateľov, z ktorých takmer 300 je Slovákov. „U nás sa naša komunita integruje a pokúšame sa zapájať do aktívneho verejného života. Snažíme sa o harmonické spolužitie s domácimi obyvateľmi a predovšetkým rešpektovať pravidlá, čoho si Rakúšania veľmi cenia," povedala Zuzana Ondrisová. Podľa jej odhadu sa takmer všetci Slováci dostavili k volebným urnám.

Ondrisová vidí svoje priority prevažne v aktivitách, ktoré budú prospešné pre malé deti. V spolupráci so svojimi rakúskymi kolegyňami sa bude snažiť vytvárať projekty, ktoré budú určené pre rodiny s deťmi.

Starostovskú stoličku vo Wolasthale pravdepodobne obháji Gerhard Schödinger, ktorý dokonca hovorí naším jazykom, pretože si vzal za ženu Slovenku.

Slovenské komunity v Rakúsku sa postupne rozrastajú a nechajme sa prekvapiť ako im pomôže aj angažovanosť ich krajanov v komunálnej politike.

Zdroj foto: Hainburg.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM