Tomáš Stupavský Kultúra

Komorný utorok v Slovenskej filharmónii bude patriť mladým talentom

V programe Komorných utorkov sa v Malej sále Slovenskej filharmónie predstavia 17. marca traja mladí, mimoriadne talentovaní zahraniční interpreti.

Ilustračný obrázok k článku Komorný utorok v Slovenskej filharmónii bude patriť mladým talentom
Zdroj: TASR

Prvým je violončelista Eduard Šístek, ktorý je od roku 2011 stálym najmladším členom Českej filharmónie. Zúčastnil sa na mnohých národných i medzinárodných súťažiach. Štyrikrát po sebe vyhral Medzinárodnú violončelovú súťaž v rakúskom Liezene.

Stal sa aj absolútnym víťazom súťaže Prague Junior Note a víťazom súťaže o štipendium Yamaha a Talenty pre Európu. Získal Cenu pre najmladšieho účastníka súťaže Pražskej jari. Je laureátom Súťaže Nadácie Bohuslava Martinů a Medzinárodnej súťaže Leoša Janáčka v Brne.

Na klavíri ho bude sprevádzať Sophiko Simsive z Tbilisi. Od roku 2007 sa stala najmladšou študentkou Sweelinckovho konzervatória v Amsterdame. V súčasnosti študuje na Univerzite umení v Berlíne. V druhej polovici koncertu sa sólovo predstaví klavirista Lee Dionne, ktorý účinkoval v prestížnych koncertných sálach Severnej Ameriky (Carnegie Hall, Jordan Hall, Kennedy Center), ako aj v zahraničí – v Nemecku, Holandsku, Veľkej Británii, Portugalsku, Turecku a Austrálii.

Jeho debut vo Weill Hall s Klavírnou sonátou č. 8 S. Prokofieva novinári New York Times novinári označili za „impozantný a technicky pôsobivý“. Lee je držiteľom viacerých cien vrátane možnosti štúdia v rámci programu DAAD a Ceny Novinárskej nadácie na ďalšie hudobné vzdelávanie. Traja mladí umelci sa predstavia s náročným repertoárom od autorov Ludwiga van Beethovena, Antonína Dvořáka, Dmitrija Šostakoviča a Maurice Ravela.

Koncert sa uskutoční v spolupráci s The International Holland Music Sessions. Informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM