Roland Kyška Rôzne

Komentár: Patrí Drahoslav Machala na cintorín osobností?

Rozhodnutie primátora Iva Nesrovnala nepovoliť uložiť pozostatky spisovateľa Drahoslava Machalu medzi ostatné slovenské osobnosti na cintoríne v Slávičom údolí, vyvolalo pobúrenie v istej časti obyvateľstva. Pochopiteľne medzi národniarmi.

Ilustračný obrázok k článku Komentár:  Patrí Drahoslav Machala na cintorín osobností?
Zdroj: TASR

Možno keby existoval zväz vyslúžilých a zaslúžilých agentov komunistickej Štátnej bezpečnosti, ozvali by sa aj tí. Kolega Pamír určite vzbudzoval aj ich úctu.

Hovorí sa, že o mŕtvych len dobre. Tak dobre, najprv to dobré. Drahoslav Machala určite zanechal stopu v slovenskej literatúre. A teraz to ostatné…

Drahoslav Machala bol vždy úctivým a agilným služobníkom režimov, ktorými akurát plával:

  • Ako agent ŠtB s krycím menom Pamír zbieral informácie o zahraničných novinároch.
  • S kariérou v tajnej službe skončil, keď získal lukratívny post v hlásnej trúbe komunistickej strany, v denníku Pravda.
  • Ako režimom dosadený šéfredaktor denníka Slovenská republika obhajoval agresívnu a nedemokratickú politiku Mečiarovho HZDS.
  • Za vernosť mu vtedajší minister kultúry za HZDS (tiež spisovateľ) Ivan Hudec dokonca nechal vyhotoviť bustu.
  • Stál aj pri Ivanovi Gašparovičovi, dokonca o jeho prezidentovaní napísal knihu. Škodoradostník by podotkol, že nie veľmi úspešnú.
  • Bol autorom prejavov a poradcom premiéra Roberta Fica. Vytvoril najmä kult „starých Slovákov“, ktorého stelesnením je socha Svätopluka na bratislavskom hrade. Keď sa uvažovalo o jej presťahovaní, Machala hrozil hladovkou.
  • Počas Ficovej vlády sa dostal k podivnej zákazke za 170-tisíc eur na historické učebnice.
  • Mnohí mu nezabudnú ani útok na Tomáša Janovica a jeho manželku pred bratislavskou Hlavnou poštou. Napokon Janovic bol a vždy bude stelesnením opačného sveta, než Machala.

Rozhodnutie Iva Nesrovnala je správne. Drahoslav Machala robil počas svojho života všetko preto, aby v Slávičom údolí medzi osobnosťami neležal.

Prečítajte si tiež: Pobúrené smútočné zhromaždenie: Machalu medzi osobnosti nepochovali. Primátor podľa SNS na svoj úrad nedorástol a Po rozbrojoch v Bratislave nakoniec spisovateľa Drahoslava Machalu pochovajú v Martine.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM