Roland Kyška Samospráva

KOMENTÁR: Kde sa traja bijú, môže to dopadnúť rôzne

Víťazstvo Iva Nesrovnala patrí k prekvapeniam komunálnych volieb. Prieskumy ale aj bratislavská kaviareň striedavo favorizovali Milana Ftáčnika alebo Kňažka. Napokon vyhral na prvý pohľad outsider a udelil tak príučku nielen svojim protikandidátom, ale najmä tradičným politickým stranám.

Ilustračný obrázok k článku KOMENTÁR: Kde sa traja bijú, môže to dopadnúť rôzne
Zdroj: TASR

Niežeby bol Nesrovnal bájnym občianskym aktivistom, ktorý sa vynoril z mútnych vôd, aby porazil oligarchickú hydru. Predchádzajúce volebné obdobie prežil v drese šéfa poslaneckého klubu SDKÚ-DS a po skoku z potápajúcej sa lode niekdajšieho lídra pravice sa o ňom hovorilo ako o kandidátovi Siete. Napokon si ale obliekol stále viac trendy tričko s nápisom „Nezávislý“.

To, že voliči poslali do minulosti Milana Ftáčnika, až tak neprekvapuje. Metropola vždy bola skôr pravicová a Smer tu práve silné pozície nemá. Ftáčnik pred štyrmi rokmi bodoval skôr vďaka protestným hlasom nevoličov Magdy Vášáryovej a kandidatúre Jána Budaja.

Podobný scenár sa mohol zopakovať aj včera, a možno sa ľavica aj trochu spoliehala na kanibalizačný výsledok duelu dvoch silných pravicových kandidátov. Nesrovnal napokon „zrovnal“ oboch Milanov. Akú úlohu v tom zohrala nechuť voličov hlasovať za tradičné strany a udeliť príučku ich lídrom, vedia odhadnúť len veštice a insitní politológovia.

Nedá sa však vylúčiť, že práve zákulisné naťahovania – vrátane nechutnej výmeny názorov po stiahnutí kandidatúry Tatiany Kratochvílovej v prospech Milana Kňažka a údajnej ponuky postu viceprimátora pre Nesrovnala, ak sa vzdá v prospech pravicového kandidáta – zohrali svoje. Na a na jazyku mnohých fanúšikov niekdajšieho novembrového tribúna ostala aj výrazná pachuť po jeho správaní sa po prehratých prezidentských voľbách.

Tento vzorec sa však neopakoval všade, napríklad v Petržalke svoju pozíciu opäť obhájil Vladimír Bajan. Ten Bajan, ktorý je zosobnením politických prestupov a obchodov a ktorý postupne prešiel niekoľko strán, začínajúc v Mečiarovom HZDS, končiac v SDKÚ. Petržalský staronový starosta mal naopak šťastie, dvaja výrazní protikandidáti – protikorupčný aktivista Pavel Nechala a mladý komunálny politik Ján Hrčka – sa naopak medzi sebou vymlátili. Samozrejme neboli v tom sami, na kreslo starostu chceli svoj zadok posadiť deviati.

Možno k výsledku dopomohlo i to, že viac ako 70 percent Petržalčanov sa neunúvalo prísť k volebným urnám. Až sa žiada dodať: Ale teraz sa nesťažujte…

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM