Ľubomír Hudačko Správy

Kolapsy ľudí i cisterna v strede námestia: Takto dnes horúčava zasiahla Bratislavu

Hlavné mesto počas tropických dní uviedlo mimoriadne opatrenia. Magistrát spoločne s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou pristavil cisternu s pitnou vodou na Hlavné námestie. Po ôsmich rokoch sprevádzkovali fontánky u Červeného raka na Michalskej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Kolapsy ľudí i cisterna v strede námestia: Takto dnes horúčava zasiahla Bratislavu
Zdroj: Webnoviny.sk

Na frekventované verejné miesto pristavili cisternu dopoludnia a bude tam do neskorých popoludňajších hodín. Počas víkendu bude cisterna slúžiť účastníkom celomestských kultúrnych či športových podujatí.

Tento krok má pomôcť obyvateľom a návštevníkom Bratislavy, aby dodržiavali nevyhnutný pitný režim. Informoval o tom riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy. Návštevníci mesta sa zároveň môžu napiť a osviežiť v pitných fontánach. Dve sú na Hviezdoslavovom námestí, jedna na Hlavnom a Župnom námestí, Námestí SNP a na Panskej ulici.

Ľudia kolabujú pre rôzne príčiny

Možnosť osviežiť sa majú Bratislavčania aj pri 41 verejných fontánach, pričom voda v nich je chemicky upravená a preto nie je pitná. Najviac kolapsov – 15 zaevidovali v Bratislavskom kraji, najmenej – tri v Trenčianskom. Od soboty je tak v štatistike 375 kolapsov.

Príčin kolapsov je podľa hovorcu záchranárov Borisa Chmela viac. Medzi najčastejšie patrí nedodržiavanie pitného režimu, preceňovanie svojich síl či nadmerné vystavovanie sa slnku, pričom ľudia si nechránia hlavu. Ak je to možné, priamemu slnku sa treba vyhnúť hlavne od 11:00 do 15:00. Opatrným je potrebné byť aj pri prechode z chladnejšieho, napr. klimatizovaného prostredia do tepla.

Telu hrozí tepelný šok

Telo môže dostať tzv. teplotný šok. Dôležité je piť pravidelne v dostatočnom množstve, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Najlepšie je mať vodu vždy pri sebe a piť priebežne počas celého dňa. „V žiadnom prípade nečakajte na pocit smädu,“ upozornil Chmel.

Vyhýbať sa je potrebné alkoholu. Človeka, ktorý skolaboval, je nutné dať do tieňa, dať mu trochu vody, ovlažiť ho, nechať ležať a zavolať na tiesňovú linku 155, kde operátor poskytne ďalšie rady a pošle pomoc. Vlani skolabovalo v letných mesiacoch takmer 3800 ľudí, rekord za týždeň bol 960 kolapsov. V Bratislave platí pre stredu druhý stupeň výstrahy pred vysokými teplotami. Trvať by mal do stredajšej 18:00 večer.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM