Rôzne

Knihu o vražde Ľudmily Cervanovej pokrstili na mieste, kde sa prípad začal

Právnická elita - sudcovia najvyššieho súdu, prokurátori generálnej prokuratúry, súdni znalci, dekani právnických fakúlt i vyšetrovatelia zaplnili v pondelok večer (7. 12.) bratislavský vysokoškolský klub Unique v Mlynskej doline. Pokrstili tu knihu o prípade vraždy Ľudmily Cervanovej.

Ilustračný obrázok k článku Knihu o vražde Ľudmily Cervanovej pokrstili na mieste, kde sa prípad začal
Foto: Slávka Kellová

Na mieste, kde sa 9. júla 1976 začal prípad brutálnej vraždy študentky medicíny Ľudmily Cervanovej, uviedli do života knihu Kauza Cervanová I. o vyšetrovaní najznámejšieho prípadu slovenskej kriminalistiky a justície.

Autorom publikácie s podtitulom Ako vrahovia klamali verejnosť a vysmievali sa spravodlivosti je bývalý novinár a šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth. Vo svojej tretej knihe objasňuje všetky dohady okolo najväčšej súdnej kauzy minulého storočia.

V knihe sú citované aj vyšetrovacie spisy

„Je to príbeh, ktorý má niekoľko vrstiev. Ako bývalého novinára ma veľmi zaujíma štrukturálna stránka toho, ako vznikajú mediálne manipulácie, tie podvody, ktoré sú nám servírované ako pravdy,“ uviedol Peter Tóth, ktorý sa musel popasovať s obrovským množstvom materiálov, okolo 30.000 strán písomností. V knihe použil rozsiahle citáty z vyšetrovacieho i súdneho spisu, ako aj zo súvisiacich kriminalistických a spravodajských operácií.

Podľa autora sa jeho kniha, ktorá vyvracia mýtus o tom, že vrahovia sú obete komunistického režimu, dá čítať niekoľkými spôsobmi – ako príbeh, kriminálna story či kriminalistické skriptá. Čitateľom priblíži aj účinnosť mediálnej manipulácie.

„Niečo vypovedá o svete, v ktorom žijeme, ktorý je charakterizovaný tým, čo poznáme ako mediokraciu, niečím, čo v podstate má niekedy väčšiu silu ako naši hlavní politici,“ doplnil Tóth, ktorý na publikácii pracoval takmer dva roky.

Kniha ako satisfakcia

Na spoluprácu ho oslovil sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment, ktorého s autorom zoznámil ich spoločný priateľ – bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Mitro.

Juraj Kliment priznal, že knihu Kauza Cervanová vníma ako satisfakciu. „Už bezprostredne po rozhodnutí som mal taký pocit, že o tomto prípade raz bude musieť byť napísaná kniha, pretože dovtedy bola verejnosť mediálne kŕmená len z jednej strany,“ konštatoval sudca, ktorý zhromaždil dosiaľ nepublikované dokumenty a informácie odhaľujúce fakty o tomto brutálnom zločine.

„Ako prvý a jediný som zatiaľ nahliadol napríklad do osobného spisu pána podplukovníka Cervana, sú z neho citované dosť dôležité časti,“ prezradil Juraj Kliment. Bývalý dozorový prokurátor Milan Valašík sa po prečítaní rukopisu Kauzy Cervanová s prekvapením vyjadril: „Odkiaľ ste to všetko vyhrabali? V roku 1982 som na súde zastupoval obžalobu, ale to, čo sa vám podarilo odhaliť o intrigách páchateľov, sú aj pre mňa nové fakty.“

Kniha, ktorá obsahuje aj DVD s dosiaľ nedostupnými dokumentmi z vyšetrovania, sledovania vrahov a ich spojencov, fotografie z ohliadky miesta činu i z pitvy a tiež zvukový záznam výpovede jedného z vrahov Ľudmily Cervanovej, zrejme prekvapí viacerých čitateľov.

„Myslím si, že to bude nové čítanie aj pre tých vrahov. Sú tam dokonca také okolnosti, ktoré ani im nie sú známe. Som zvedavý teda, aká bude reakcia verejnosti,“ dodal Juraj Kliment.

Peter Tóth, autor kníh Krycie meno Bežec a Komando 52, svoj tretí knižný počin venoval matke Ľudmily Cervanovej Margaréte. „Konečne podrobne je vydaná knižka o Ľudkinej smrti, vrahovia nemajú zábrany, knižka je dostatočne výpovedná, nemôžu už nič robiť,“ povedala Cervanová, ktorá publikáciu slávnostne pokrstila ružovými lupeňmi.

Na krste sa zúčastnil aj minister vnútra

Na prezentáciu prijal pozvanie i minister vnútra SR Robert Kaliňák. „Aj ja som bol mimoriadne znepokojený z toho, ako dokážu médiá zneužiť celú situáciu, že sú schopné dokonca oslobodiť spod takej tej ľudskej obžaloby regulárnych vrahov a tí dokonca stratia natoľko svedomie, že im to nie je hlúpe voči matke obete alebo voči obeti samotnej takýmto spôsobom robiť z toho verejnú propagandu,“ komentoval prípad, ktorý sa ho dotýka aj ako právnika, venoval sa mu ešte počas štúdia, keď sa kauza znovu otvárala.

„Je to zrkadlo pre tých, ktorí zabudli vo svojej novinárskej praxi hľadať vždy argumenty aj z jednej aj z druhej strany,“ dodal Kaliňák na margo knižnej novinky.

Kauza Cervanová I. je prvým dielom súdnej kauzy. Kniha, ktorú na trh prináša vydavateľstvo Dixit, sa zaoberá obdobím rokov 1976 až 1983 (rozsudok Najvyššieho súdu SSR). Druhý diel by sa k čitateľom mal dostať budúci rok presne na 40. výročie vraždy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM