Kultúra

Kniha Bratislava Metropolis predstavuje možnosti rozvoja územia nášho hlavného mesta

Úvahy a rozbory týkajúce sa hlavného mesta SR a jeho rozvoja v širších krajinných súvislostiach obsahuje nová publikácia Bratislava Metropolis.

Ilustračný obrázok k článku Kniha Bratislava Metropolis predstavuje možnosti rozvoja územia nášho hlavného mesta
Zdroj: TASR

„Myšlienka tejto knihy vznikla v roku 2011, keď významný francúzsky architekt Dominique Perrault mal v Bratislave prednášku a diskutovali sme o nej aj ako o možnej metropole. Naše mesto má výnimočnú polohu so zásahom do troch krajín – Rakúska, Maďarska a Česka. Bolo multikultúrne, je v blízkosti Viedne, Budapešti, Brna a bola tu hraničná línia medzi západom a východom,“ na dnešnej tlačovej konferencii v bratislavskom sídle Spolku architektov Slovenska (SAS) zdôvodnil jej spoluautor Michal Bogár z ateliéru architektúry Bogár Králik Urban.

Podľa historičky Žofie Lysej, Bratislava má veľmi bohatú a pestrú minulosť. „V roku 1526 sa z provinčného mesta stalo hlavné mesto Uhorska. Potom sa postavenie Bratislavy menilo, kým sa stala hlavným mestom Slovenska,“ pripomenula Lysá.

Architektka a environmentalistka Zuzana Hudeková vyzdvihla bývalé hraničné územie popri železnej opone, ktoré je teraz prázdnou krajinou. Je snaha o jeho zachovanie pre jeho významný charakter, pretože Pečianský les a iné pôvodné územie je fascinujúce prostredie.

Aj historička umenia Zoja Droppová považuje prihraničné územie za vzácne: Karloveskú zátoku aj spomínaný les. „Vyjdete z veľmi osídleného mesta a ste v pralese. Spolu s neďalekými rímskymi pamiatkami v Rakúsku by tu mohlo byť v rámci cestovného ruchu putovanie po rímskej stope, po Dunaji by mohla existovať aj aqua kultúra,“ navrhuje Droppová.

Etnológ Peter Salner sa v knihe venuje násilným presunom židovského obyvateľstva. Textovými reflexiami do nej prispeli filozof Miroslav Marcelli, architekt a pedagóg Vladimír Šimkovič a sociológ Ľubomír Falťan. Teda ľudia reprezentujúci široké spektrum odborností a participujúcich inštitúcií, akými sú Slovenská akadémia vied, Filozofická fakulta Univerzity Komenského, Fakulta architektúry Slovenskej technickej univerzity, Oddelenie hlavnej architektky mesta Bratislavy a SAS.

Publikáciu vydal vlani SAS s podporou Ministerstva kultúry SR a toto doplnené vydanie ju rozširuje o vyše sto strán. Jej koncepcia vznikla v spolupráci uvedeného slovenského ateliéru architektúry s parížskym ateliérom Dominique Perrault Architecture (DPA).

Dvojjazyčná francúzsko-slovenská kniha s rozsahom 268 strán je určená nielen pre odborníkov, ale aj pre širšiu verejnosť. Podľa autorov má byť úvodom do diskusie o budúcnosti Bratislavy ako stredoeurópskej metropoly, či sa ňou stane alebo je to iba želanie. To je otvorená otázka, preto na zadnej strane obálky je veľký otáznik.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM