Kultúra

Klenot dunajskej promenády: Viete, čo znázorňuje pôsobivá socha pri River Parku?

Pri prechádzke nábrežím si ju všimne každý. Je monumentálna a zároveň veľmi nežná. Reč je o Mýtickej lodi sochára Jaroslava Rónu, ktorá hrdo stojí nad Dunajom.

Ilustračný obrázok k článku Klenot dunajskej promenády: Viete, čo znázorňuje pôsobivá socha pri River Parku?
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Promenáda pri River Parku je aj umeleckou galériou. Sochy, ktoré ju skrášľujú, lákajú pozornosť okoloidúcich svojou monumentálnosťou a originálnymi námetmi. Málokto si však už dnes spomenie, že v roku 2010 ako prvú v tejto lokalite odhalili práve sochu Mýtická loď.

Pocta rieke aj mestu

Pri tvorbe umeleckého diela mal autor diela – sochár Jaroslav Róna voľné ruky. Objednávatelia sochy mu nekládli nijaké podmienky ani nepodsúvali námety. Autor sa rozhodol inšpirovať miestom, kde socha stojí – majestátnou riekou.

„Vzhľadom na tom, že socha stojí na brehu Dunaja, v areáli River Parku, logicky som hľadal inšpiráciu v mohutnom veľtoku a jeho význame. Dunaj ako jediná rieka na našom kontinente tečúca od západu na východ zohrávala po celé tisícročie významnú úlohu v histórii mnohých národov. Socha by mala vzdávať hold tejto veľkolepej rieke a mestu, ktoré vzniklo na jej brehu, kde sa striedali rozmanité kultúry,“ povedal pri odhalení diela Róna.

Figuríny, ktoré sa na lodi plavia, zobrazujú muža, ktorý svojou silou riadi koráb v nebezpečných prúdoch. Žena, ktorá sedí v strede, je zobrazená ako budúca matka – vznešená a krásna. Nesie v sebe zárodok nového života, nádej a budúcnosť. Sochu dopĺňa figúra psa – večného spoločníka a ochrancu človeka.

„Loď je vysunutá na troch stĺpoch do výšky. Má tak pripomínať sochy starovekých bohov, ku ktorým sa ľudia prihovárajú a na ktorých sa obracajú,“ dodáva sochár Jaroslav Róna.

Socha je príjemným doplnením dunajskej promenády. Môžete ju obdivovať z diaľky a keď podídete bližšie, na jej pyramídovom podstavci nájdete miesto na oddych. Spolu s figurínami, ktoré sa na lodi plavia, sa potom môžete kochať nádherným pohľadom na majestátny Dunaj.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM