Kultúra

Klasika, opera aj džez zazneje na Viva Musica!

Program dvanásteho ročníka Viva Musica! zaujme aj tých najväčších milovníkov klasickej, opernej, ale aj jazzovej hudby. Na svoje si tento rok prídu aj rodiny s deťmi.

Ilustračný obrázok k článku Klasika, opera aj džez zazneje na Viva Musica!
Zdroj: TASR

Festival Viva Musica! pripravil v slovenskej metropole dvadsaťsedem koncertov, ktoré sa uskutočnia na šestnástich pódiách po celom meste. Hudobný festival sa začína 2. júla na námestí Eurovea otváracím koncertom Viva Europa!

Predstaví sa na ňom veľký miešaný zbor zložený z umelcov zo všetkých 28 členských krajín EÚ v sprievode symfonického orchestra pod vedením slovenského dirigenta Jozefa Chabroňa.

Program 12. ročníka Viva Musica! zaujme aj tých najväčších milovníkov klasickej, opernej, ale aj jazzovej hudby. Na svoje si tento rok prídu aj rodiny s deťmi.

Zaspieva svetoznáma Gruberová

Splneným snom organizátora a riaditeľa festivalu Mateja Drličku je koncert prvej dámy slovenského operného umenia Edity Gruberovej. Svetoznáma sopranistka hosťuje na najprestížnejších operných pódiách po celom svete a od začiatku svojej kariéry udivuje svet neuveriteľným hlasom a výnimočnou osobnosťou.

Pre Viva Musica! je veľkou cťou, že po rokoch, vzhľadom na jej vyťažený kalendár, prijala pozvanie a vystúpi v rámci exkluzívneho operného recitálu v sprievode slovenského dirigenta a klaviristu Petra Valentoviča 22. júla v novej budove Slovenského národného divadla.

Na festivale vystúpi aj jeden z najžiadanejších súborov súčasnej klasickej hudby Kronos Quartet, najžiadanejší umelec v oblasti klasickej hudby, ruský violončelista Mischa Maisky, akordeonista, hviezda klasickej, jazzovej a world music scény zároveň, charizmatický Francúz Richard Galliano, či mladý Francúz so zjavom rockovej superhviezdy, čembalista Jean Rondeau.

Príde aj Spievankovo

Súčasťou festivalu bude tento rok aj hudobno-divadelné predstavenie pre celú rodinu. Fenomén s názvom Spievankovo vystúpi 15. júla v premiére so symfonickým orchestrom, päťčlennou kapelou Zajkoband a známymi hercami.

Deti sa stretnú nielen so Spievankou a Zahrajkom, ale aj ostatnými postavami zo Spievankova 5 a pre mnohé deti to bude možno prvý kontakt so symfonickým orchestrom.

Záver festivalu bude 29. augusta patriť Milovaným piesňam. Tak znie názov koncertu Adriany Kučerovej, Jany Kurucovej, Pavla Bršlíka a Štefana Kocána.

Hudba v sade

Klasická hudba bude tento rok po prvýkrát znieť aj v Sade Janka Kráľa. Hudba v Sade je projekt, ktorý je súčasťou Kultúrneho leta a hradných slávností 2016. Základný koncept projektu predstavuje sériu pravidelných hudobných podujatí v mesiacoch júl a august v podaní výlučne slovenských interpretov.

„Viva Musica sa v dvanástom ročníku dosť výrazne rozrástla, zásadnou zmenou je, že z deviatich koncertov, ktoré boli každoročne prezentované, tento rok bude dvadsaťsedem koncertov, okrem veľkých zahraničných a slovenských hviezd sa predstavia aj menej známi slovenskí interpreti a študenti. Máme tri základné dramaturgické línie, bude to hviezdna, komorná v Sade Janka Kráľa a študentská v Bratislavskom kraji,“ povedal organizátor a riaditeľ festivalu Matej Drlička.

Čítajte aj: Kultúrne leto spestrí slávnostne osvetlený hrad aj sedemsto holandských umelcov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM